ГоловнаПолітика

ПР обіцяє не допустити федералізації України

За словами Колеснікова, в українських політиків немає культури, притаманної федералізму

ПР обіцяє не допустити федералізації України
Фото: Макс Левин

Партія регіонів виступає проти федералізації, але за децентралізацію влади, заявляє один з лідерів політсили Борис Колесніков.

"Партія регіонів була, є і буде проукраїнською. Ми відстоюватимемо цілісну унітарну республіку з великим ступенем децентралізації влади. Це і врятує нашу країну. Сьогодні існують протиріччя: надмірний вплив центру на всі процеси в країні, які й призвели до ситуації з попереднім президентом Януковичем", - зазначив Колесніков в інтерв'ю газеті "День".

Необмежена влада, вважає він, - це крок до вождизму:

"Тому сьогодні потрібно позбутися вождизму шляхом децентралізації центральної влади, залишаючи бюджетні потоки на місцях. Це італійська модель розвитку, коли прем'єр-міністр просить гроші у областей, а не області у нього. І взагалі всі федеративні заяви, в тому числі і мої 10 років тому в Сєвєродонецьку, насправді народжуються через бажання захистити інтереси кожного регіону. Все інше - це емоції".

"По-друге, сьогодні я виступаю проти ідеї федералізації, і партія не допустить ніяких федеративних змін в Україні. І ось чому. Найуспішніша країна в світі ( США ) має федеративний устрій, рівно, як і Європа (ФРН). Але Україна не може сьогодні бути федеративною республікою, тому що у політиків немає культури, притаманної федералізму. У виборців вона є, а політики будуть грати на тому, щоб розколоти країну заради свого політичного рейтингу. Тому ніякої федерації не буде - це точно. Але унітарна країна з широкими повноваженнями регіонів потрібна обов'язково. Підкреслюю, треба якомога швидше дати більше повноважень регіонам і зменшити кермо влади центру" , - вважає Колесніков.

Відповідаючи на питання про те, чи не підіграє ПР Росії, виступаючи за дві державні мови, за позаблоковий статус у Конституції, регіонал заявив:

"Партія регіонів нікому не підіграє, вона була, є і буде проукраїнською силою! Крапка. Ніякої федералізації! Ми відстоюємо територіальну цілісність та унітарність України, але з великими повноваженнями регіонів. Якщо комусь не подобається, що ми намагаємося знайти реальний компромісний вихід із ситуації і зберегти країну, - це вже питання їхньої совісті та особистого вибору".

Нагадаємо, Партія регіонів готує свою редакцію Конституції України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram