ГоловнаПолітика

Рішення про вторгнення військ в Україну засновано на хибній інформації, - член Ради при президенті РФ

Рада Федерації навмисно сфальсифікувала інформацію, впевнений правозахисник

Рішення про вторгнення військ в Україну засновано на хибній інформації, - член Ради при президенті РФ
Фото: EPA/UPG

Рішення Ради Федерації РФ про схвалення введення військ в Україну ухвалили на підставі інформації про жертви серед громадян Росії в Криму, підтвердження якої немає.

Про це заявив член Ради з прав людини (РПЛ) при президенті Російської Федерації, експерт Московської Хельсінськой групи Андрій Юров, інформує Интерфакс-Украина.

"Щойно я ознайомився із заявою сьогоднішньою пані Матвієнко, голови Ради Федерації Російської Федерації, яка заявила, що в Криму є жертви серед росіян. Це було однією з підстав сьогоднішнього голосування. Мені вдалося 10 хвилин тому зв'язатися нарешті з Генеральним консулом Росії В'ячеславом Світличним і з'ясувати ситуацію про те, чи дійсно є жертви саме серед росіян. Він заявив, щожодних  жертв серед росіян не було, а нічна сутичка, про яку пише Верховна Рада Криму, складалася з кількох пострілів у повітря. Тобто це було якесь невелике силове протистояння в МВС, але жодних жертв, ні про які реальні великомасштабні події мови йти не може", - заявив Юров.

При цьому Юров, який також представляє міжнародну групу правозахисників щодо ситуації в Україні, висловив "особисту думку, що ситуація в Криму є абсолютно стабільною і жодної причини для введення яких-небудь військ немає". "Я вважаю, що сили правопорядку повністю контролюють ситуацію, і жодної необхідності для зовнішніх військ взагалі немає", - підкреслив він.

Раніше Матвієнко заявила, що при спробі штурму МВС Криму були потерпілі, в автономії є жертви і серед росіян. "При спробах захоплення будівлі МВС у Криму були потерпілі, є жертви, йде залякування, йдуть погрози, і люди просто, природно, в цій ситуації висловлюють серйозну тривогу за своє життя, за безпеку свою і своїх сімей. І це змусило уряд Криму звернутися за допомогою до Росії", - заявила вона після екстреного засідання Ради Федерації.

При цьому на заяву, що в Криму не вбито жодного росіянина, вона відповіла, що "це не відповідає дійсності". "Є жертви, в тому числі і серед росіян", - сказала Матвієнко.

Нагадаємо, голова Держдуми Федеральних Зборів Росії Сергій Наришкін заявив, що Росія залучить війська, якщо в Україні застосують силу до мирних жителів Криму і Сходу. Українська влада у відповідь звинуватила Росію у здійсненні провокацій для обґрунтування військового вторгнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram