ГоловнаПолітика

Томенко: Україна може втратити рештки демократії

Якщо президент підпише сьогоднішні законопроекти

Томенко: Україна може втратити рештки демократії

Україна стане державою, в якій офіційно заборонена свобода слова, якщо президент України Віктор Янукович підпише прийнятий парламентом у четвер закон авторства народних депутатів з фракції Партії регіонів Вадима Колесніченка та Володимира Олійника.

Про це йдеться в заяві голови парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка, опублікованій на його офіційному сайті.

Так він прокоментував ухвалення закону №3879, який додає до Кримінального кодексу статті 151 та 110 про наклеп і поширення "екстремістських матеріалів" через засоби масової інформації, Інтернет і соціальні мережі.

"Фактично легалізацією таких законодавчих норм Україна буде відкинута від демократичного шляху розвитку тих країн, що долають шлях для того, щоб цінності захисту прав і свобод людини, доступу до інформації, свободи слова тощо були ключовими. Мова йде не тільки про втрату європейських стандартів свободи слова, а про те, що Україна потрапляє в число країн з тоталітарним політичним режимом", - вважає Томенко.

"Я розумію, що абсолютна більшість депутатів, які піднімали сьогодні руки в сесійній залі, в принципі, не розуміли, за що вони голосують. Тому я звертаюся до журналістів і власників медіа з пропозицією задіяти і підтримати всі можливі інформаційні та громадські заходи, щоб не допустити підписання президентом цих законодавчих ініціатив, які повністю ліквідують основи інформаційного та демократичного суспільства в Україні", - зазначив Томенко.

Як відомо, сьогодні прийняли закон №3879 "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" і процесуальних законів про додаткові заходи захисту безпеки громадян". Він, зокрема, передбачає введення кримінальної відповідальності за наклеп в Інтернеті і за екстремізм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram