ГоловнаПолітика

Пинзеника насторожують борги України

Україна загалом заборгувала 129 мільярдів доларів.

Пинзеника насторожують борги України
Фото: http://www.segodnya.ua

Екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник вважає, що українській валюті загрожує девальвація.

Про це екс-міністр заявив під час прес-конференції в Луцьку.

При цьому Пинзеник назвав декілька причин імовірної нестабільності української валюти й особливу увагу звернув на борги країни.

За словами екс-міністра, зараз Україна загалом заборгувала 129 мільярдів доларів. Із них 60 млрд треба виплатити протягом року. Держава має резерви - 29,3 мільярда доларів, проте їх не можна використовувати на покриття заборгованості. Адже без валютних резервів неможливо управляти ситуацією в економіці.

Я не думаю, що наступного року, як і цього, будуть суттєві коливання. Природно, девальвації не буде

— Юрій Колобов, міністр фінансів

Отже, у влади залишається єдиний вихід: позичити ці 60 мільярдів доларів для оплати боргу.

"Легко країні позичити 60 мільярдів доларів? Не треба бути економістом, щоб зрозуміти, що це гра в рулетку: пощастить - не пощастить", - говорить Віктор Пинзеник.

Він зазначив, що така ситуація в Україні триває вже три роки. У попередні роки Україні ще вдавалося позичити гроші, а цього року - невідомо. Підтвердженням цього є прихована девальвація національної валюти: у серпні минулого року

золотовалютні запаси НБУ становили 38,5 мільярда доларів, а зараз - 29,3 мільярда.

"

Ніхто не може передбачити - нам позичать 60 мільярдів, 40, 30 чи нічого не позичать. А від цього залежить і обмінний курс. А вгадати це ніхто не може, тому що це залежить не тільки від наших бажань, це ще й бажання того, хто позичає. А бажання немає", - заявив Пинзеник.

Нагадаємо, голова Нацбанку Сергій Арбузов упевнений, що

причин для різкої девальвації гривні наразі немає. Водночас більшість експертів упевнені в ослабленні гривні в середньому до 8,55 грн/дол. до кінця цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram