ГоловнаПолітика

Литвин став на захист української мови

Депутати педалюють це питання.

Литвин став на захист української мови

Голова Верховної Ради Володимир Литвин зазначає, що його позиція в мовному питанні полягає в тому, що в державі Україна повинна бути єдина державна мова - українська.

Про це йдеться в заяві спікера.

"У зв'язку з політичною істерикою навколо передбаченого для розгляду ВР "мовного питання" вважаю за необхідне заявити таке. Свою позицію із цього приводу голова Верховної Ради України висловлював багаторазово і публічно. Вона полягає в тому, що в державі Україна повинна бути єдина державна мова - українська".

При цьому Литвин додав, що "для задоволення своїх національно-культурних повсякденних потреб люди мають право користуватися рідною мовою".

Ми даємо свободу вивчення тих чи інших регіональних мов. І в жодному разі не порушуємо питання про державну мову. У нас єдина державна мова! І в цьому законопроекті ми всіляко її підтримуємо і підсилюємо. А ось те, що стосується регіональних мов, то нехай це питання вирішують місцеві ради

— народний депутат Сергій Ківалов

"За порядок денний сесії, що передбачає розгляд "мовного питання", проголосували 309 народних депутатів, зокрема 178 - із фракції Партії регіонів, 59 - із фракції "БЮТ-"Батьківщина", 19 - із фракції "Наша Україна - Народна Самооборона", 21 - із групи "Реформи заради майбутнього", 20 - із фракції Народної партії і 12 позапартійних парламентаріїв", - наголосив Литвин у своїй заяві.

Він акцентував, що "публічно неодноразово, зокрема на засіданні погоджувальної ради", пропонував народним депутатам "не педалювати теми, які є дражливими і несуть загрозу розколу і протистояння в суспільстві".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram