ГоловнаПолітика

​«Сьомий кілометр» став «єнакіївський»

Країною повзуть чутки, що найбільший промтоварний ринок України «Сьомий кілометр» в Одесі частково перейшов під контроль народного депутата Юрія Іванющенко. Про це писала не лише «Lb.ua», а вже навіть газета «Сегодня».

​«Сьомий кілометр» став «єнакіївський»

Якщо вірити газеті Ріната Ахметова, депутат Партії Регіонів Іванющенко купив ринок разом з російським бізнесменом Тельманом Ісмаіловим. І хоча офіційні представники ринку інформацію спростовують, все ж, історія скидається таки на правдиву.

Чому? Тому що «Сьомий кілометр» - один з найбільш ласих «шматочків» Одещини. Одещини, яку, як відомо, «вищою волею» було віддано під контроль пана Іванющенко. Логічно було б йому оминути увагою славетний ринок? Отож бо…

Подібний бізнес - не новий для Юрія Іванющенко, в рідному Єнакієво він є власником Центрального ринку. Це підтверджується зокрема тим, що він є засновником ТОВ «Центральний ринок Єнакієве».

Власні джерела «Lb.ua» свідчать наступне: угода з продажу одеського ринку буцім-то не була полюбовною. Колишні власники не бажали віддавати свій бізнес. Тож відбувся не стільки продаж, скільки - рейдерське захоплення. Нібито один з власників ринку Денис Волошин був навіть змушений втекти за кордон.

Але найбільше інтригує у всій цій історії те, що новим директором ринку стала одеситка Валентина Баланіна. З 2004 року вона працювала на керівних посадах у фірмах, що входять у бізнес імперію Ріната Ахметова. Звісно, менеджери Ахметова не раби його і можуть міняти місця роботи. Однак, Баланіна - знаний спеціаліст у сфері зв’язку і раптом йде освоювати новий для неї «базарний» напрямок. Збіг? Може так. Може й ні, адже «єнакіївські» та «ринатівські» завжди були близькі, їх бізнес ніколи не перетинався – навпаки, переплітався.

Наприклад, в бізнес-імперію Ахметова входить Єнакіївський металургійний заводу, однак Юрій Єнакіївський збагатився розбираючи його відвали. Інший приклад: нинішній депутат ПР Олексій Білий починав свою кар’єру директором Єнакіївського коксохіму, що належить Юрію Єнакіївському, а згодом очолив «Азовсталь» Ріната Ахметова. Також можна згадати, що Ахметов і Юра Єнакіївський легко поділили між собою вуглепром, як яблучко – навпіл, жодного конфлікту і відкушування шматків один в одного.

А ще автор був свідком, як Рінат Ахметов виступав особливо почесним гостем на весіллі дочки Іванющенко Яни. Другим весільним генералом після земляка Іванющенко - Віктора Януковича.

Тож, цілком може бути, що в «Сьомому кілометрі» тепер є і інтереси Ріната Леонідовича. Втім, це лише припущення. Не більше.

***

Безпосередньо торговців з «Сьомого» більше хвилюють не нові українські власники, а російський інвестор. Тельман Ісмаілов - відомий «бізнесмен» Росії, любитель шокувати громадськість своїм багатством. В Москві гуляють легенди про його гарем, про золоту посуду, з якої він частував гостей на дні народженні, про позолочений літак, яким він злітав на вечірку в Ніцу. Що стосується базарного досвіду роботи Ісмаілова, то тут також є чим приголомшити.

Справа в тому, що в Україні ніколи не існувало нічого подібного до Ісмаіловського «Черкізівського ринку» в Москві, нині знищеного за розпорядженням Володимира Путіна - в рамка боротьби з контрабандою. «Черкізон» - це була держава в державі, жорстокий притон, де процвітало насильство, наркоманія, работоргівля.

Звичайно на «Сьомому кілометрі» також діють свої неписані закони, але криміналу тут «дитячий». Майже немає кишенькових злодіїв, рідко побачиш наркомана. П’яних щоправда вистачає, торгівці знімають стрес горілкою, нею ж рятуються від холоду.

Нещодавно міліція розповсюдила повідомлення, що на «Сьомому» можна було за 200 доларів купити бойовий пістолет, перероблений з газового.

А ось на Черкізоні можна було стати власником хоч гранатомету, а ще там в підземних лабіринтах, що розкинулися на 70 га, безвісті зникали люди, переховувалися від переслідувань правоохоронців різноманітні кримінальні елементи.

В повідомлення російських ЗМІ про «Черкізівський ринок» можна знайти шокуючи факти. Наприклад, про вилучення контрабанди на суму $2 млрд, або про 50 тисяч рабів, які працювали в нелегальних цехах – шили костюми «від Бріоні», сумочки «від Віттон».

«Черкізона» в Москві був не стільки ринком, стільки особливою зоною, куди стікався кримінал. Тому не дивно, що власник ринку Ісмаілов регулярно фігурував у справах про контрабанду, торгівлю людьми і наркотиками.

Слава другого інвестора, українського, на цьому тлі, звісно, меркне. Чи заслужено? Вірогідно, про це ми ще дізнаємося.

Яке майбутнє чекає ринок «Сьомий кілометр» від такого україно-російського дуету?

Газеті «Сегодня» джерело з одеської обладміністрації розповіло: «Киев дал добро на это с условием, что «7-й километр» перестанет быть «черной дырой» в таможенной границе и начнет нормально платить налоги», – сказал представитель ОГА».

Чи можна в таке повірити? «Я вам не скажу за всю Одесу», але дописувачі форумів на тему «Сьомого кілометра» навіть не припускаються таких казкових думок. Навпаки, все більше зустрічається протилежних суджень.

Також власники контейнерів, які переписуються на форумах, стурбовані тим, що тепер їм доведеться платити новим господарям. «Сьомим кілометром» гуляють чутки: «під соусом» реконструкції ринку нові власники планують «витрусити» за кожне торгове місце від $15 до $27 тис.

Також автор знайшов на форумах цікаву інформацію: буцімто посередником в переділі власності «Сьомого кілометра» виступив відомий одеський авторитет Ангел (Олександр Ангерт). За інформацією автора, Ангерт разом з братами Аврамовими є «смотрящіми» від Юри Єнакіївського в Одесі та області. До речі, впливовість Ангела в цьому регіоні підтверджує хоча б той факт, що фракцію Партії Регіонів в Одеській міськраді очолив близький до авторитета Генадій Труханов.

Цьому нещодавно обурювався Генадій Москаль. В цьому контексті він пригадав зв'язок Ангела з бандою «Бухгалтера», на рахунку якого - з півсотні замовних вбивств.

Чи мають рацію форумчани, Генадій Москаль, власні джерела автора – розбиратися, вочевидь, мають правоохоронці. Справа журналістів – звернути їх увагу на той, чи інший факт.

***

Якби там не було, але історія з «Сьомим кілометром» демонструє: які яскраві, багатогранні особистості потягнулися в Одесу. Якби не нова влада, чи з’явилися б вони у нас? Адже Юра Єнакіївський давно пустив коріння в Монако, Ангел проміняв малу батьківщину на Англію та Ізраїль, а Ісмаілов - після конфлікту з Путіним - відсиджувався у Туреччині...

P.S. 24 листопада Рада засновників промтоварного ринку "7 км" спростувала інформацію про продаж ринку.

Тетяна ЧорноволТетяна Чорновол, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram