ГоловнаЕкономікаФінанси

Під час переговорів про націоналізацію з "Приватбанку" активно виводилися гроші

З банківської карти Коломойського списали 28 млн грн.

Під час переговорів про націоналізацію з "Приватбанку" активно виводилися гроші
Фото: uainfo.org

Під час переговорів щодо націоналізації "Приватбанку" за участю його ключового акціонера Ігоря Коломойського з фінустанови почали активно виводитися кошти.

Як про це пише Юрій Сколотяний у статті для "Дзеркала тижня".

"За даними ZN.UA, за період з 16 по 19 грудня ц. р. валютна ліквідність банку скоротився на 261 млн дол., а гривнева - на 729 млн. Причому істотний вплив на останню цифру здійснив не так відтік коштів вкладників, як перерахування пов'язаними особами Нікопольському заводу феросплавів і Запорізькому феросплавному заводу (обидва належать Коломойському. - ред.) на суму 1,5 млрд грн. При цьому із загального зменшення клієнтських коштів на 6,4 млрд грн на частку юросіб припало 5,69 млрд, з яких 4,35 млрд в НБУ належать на операції пов'язаних осіб", - йдеться в статті.

"Відтік з коштів фізичних осіб склав 723 млн грн, з яких 28 млн були отримані в касі банку після списання з картки Коломойського", - зазначає Сколотяний.

Автор вказує на те, що у внутрішніх рахунках банку також почався активний рух. "При практично незмінному обсязі кредитного портфеля банком проводились значні обсяги реструктуризації, погашення заборгованості та відновлення старих кредитів, що негативно впливали на якість активів. Є підозри про масове виведення кредитних застав", - пише оглядач.

За інформацією Сколотяного, ці факти стали для уряду "останньою краплею", що штовхнула його до рішення про повну, а не часткову націоналізацію.

Нагадаємо, уряд України 18 грудня ухвалив рішення про націоналізацію Приватбанку. Найбільший банк країни перейде в 100%-ву державну власність. 19 грудня в банк була введена тимчасова адміністрація, яка пропрацює три дні. Після цього банк буде націоналізовано за рахунок конвертації випущених Мінфіном ОВДП в капітал фінансової установи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram