ГоловнаЕкономікаФінанси

Коломойський назвав ПриватБанк жертвою свавілля НБУ

При цьому бізнесмен подякував уряду.

Коломойський назвав ПриватБанк жертвою свавілля НБУ
Фото: Макс Левин

Колишній співвласник ПриватБанку Ігор Коломойський уперше прокоментував націоналізацію фінустанови.

Письмовий коментар оприлюднила ТСН.ua.

Коломойський підтвердив звернення до уряду з проханням націоналізувати банк.

"У цей нелегкий для колишніх акціонерів час я хотів би дати короткий коментар про націоналізацію ПриватБанку трьома тезами. 

1. Я хочу подякувати Кабінету Міністрів і особисто Володимиру Гройсману. Як ви знаєте, в результаті останньої хвилі клієнтської паніки, спровокованої насамперед діями НБУ, ми були змушені звернутися до Кабінету Міністрів із пропозицією про передачу ПриватБанку державі. Я вважаю, що прем'єр-міністр і його команда проявили справжню мужність, прийнявши це непросте рішення. Якби вони не зважилися на цей крок, це поставило б під загрозу всю фінансову систему України", - зазначив він.

При цьому Коломойський вважає, що капіталізація банку була штучно знижена Національним банком.

"2. ПриватБанк став жертвою свавілля НБУ. У ПриватБанку був збалансований забезпечений кредитний портфель, підтверджений міжнародним аудитом. Однак НБУ, постійно змінюючи свої власні нормативи, придумував усе нові і нові способи штучного зниження капіталізації банку. Потім вони почали розповідати про міфічну діру в 150 млрд грн, 97% пов'язаних кредитів, про те, що всі гроші вкрадені або виведені в офшори. Хоча всі ці цифри вони отримали в результаті довільної зміни облікової політики. Нормальні центробанки допомагають банкам у важкий час, такий як економічні кризи, окупація або війна. Наш же регулятор використовував усі можливі прийоми, щоб дотиснути ПриватБанк. І, на жаль, у нього це вийшло", - заявив бізнесмен.

Коломойський стверджує, що, погоджуючись на націоналізацію ПриватБанку, думав про його клієнтів.

"3. Найважливіше, що в результаті прийнятого рішення не постраждали клієнти банку. Як би важко і прикро не було, протягом усіх переговорів ми пам'ятали, що головне - це клієнти ПриватБанку. Мені смішно чути висловлювання, що Коломойський когось шантажував, погрожуючи обвалити ПриватБанк. Ми захищали наш банк до останнього, але рівно до того моменту, поки не відчули загрозу для клієнтів. А в іншому - історія розставить усе на свої місця", - написав він.

Коломойський сподівається, що новий акціонер в особі держави і нове правління "збереже і примножить" стандарти ПриватБанку.

Нагадаємо, націоналізацію ПриватБанку - найбільшого банку України, в якому утворилася нестача капіталу в розмірі 148 млрд гривень, держава провела цього тижня.

До націоналізації 42% акцій ПриватБанку належали Ігорю Коломойському, 33% - Геннадію Боголюбову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram