ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна не отримувала від Німеччини пропозицій про російський борг

Яресько спростувала інформацію Bloomberg.

Україна не отримувала від Німеччини пропозицій про російський борг

Міністерство фінансів України не отримувало від Німеччини жодних нових пропозицій про врегулювання боргу перед Росією на $3 млрд.

"Від Німеччини жодних пропозицій до Міністерства фінансів України не надходило", - сказала міністр фінансів Наталія Яресько журналістам у п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Нагадаємо, напередодні Bloomberg із посиланням на джерело, знайоме з перебігом переговорів, повідомило, що мінфін Німеччини закликав Україну дійти компромісу з Росією щодо реструктуризації євробондів на $3 млрд, які були продані за попередньої влади.

Україна торік реструктуризувала більшість євробондів, домігшись від приватних кредиторів списання 20% боргу. Однак Росія наполягає, що вона офіційний кредитор, тому пропозиція України має бути більш вигідною. Міністерство фінансів Німеччини є посередником на переговорах між Росією й Україною. Видання зазначає, що це є свідченням того, що Україна намагається знайти позасудове рішення спору.

Україна завинила Росії $3 млрд за спірними облігаціями, які були випущені наприкінці 2013 року як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від Асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу $15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $3 млрд.

Росія відмовилася піти на реструктуризацію цієї заборгованості, на відміну від інших комерційних кредиторів. Україна ж відкинула можливість погашення боргу і ввела мораторій на його виплату.

1 січня Росія оголосила, що Україна не здійснила платежу загалом на 3,075 млрд дол. США, тож увійшла в стан дефолту. Російська влада звернулася до компанії The Law Debenture Corporation plc і почала процедури, необхідні для подачі позову в англійський суд. Звернення до суду очікувалося наприкінці січня, але поки що не відбулося.

Міністр фінансів Наталія Яресько неодноразово заявляла, що угода з комітетом приватних кредиторів забороняє Україні надавати Росії вигідніші умови реструктуризації. При цьому 21 січня в Давосі вона вперше повідомила, що формат реструктуризації може бути змінений, якщо економічний ефект буде тим самим.

Україна знайшла компроміс зі Сбєрбанком Росії стосовно реструктуризації боргу держпідприємств, мораторій на погашення якого запровадили того самого дня, що й на євробонди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram