ГоловнаБлогиБлог Виталия Тараненко

Феодалізм на Хмельниччині: казуїстика триває

“Скільки вовка не годуй, а він у ліс дивиться”, — говорить українська народна мудрість. Перефразовуючи цю істину на сучасний лад: “Cкільки чиновником не працюй, а про власне збагачення не забувай”. Це стосується героя нашої недавньої публікації, голови Городоцької райдержадміністрації (Хмельницька область) Володимира Вербановського, який під виглядом місіонерства затіяв збирання земель у потрібні руки.

62 гектари родючої землі господар району розпорядженням від 1 грудня 2011 року №881 (“Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок на території Городоцької міської ради”) пропорційно розділив між своєю родиною, сватами та близькими колегами по роботі.

Прокуратура протестує, а чиновник мудрує

Скажемо відверто: перша спроба привласнення земель завершилася для голови Городоцької РДА не найкращим чином. Наприкінці лютого цього року прокурор району опротестував розпорядження В.Вербановського, оскільки порушені вимоги п.6 ст. 118 Земельного кодексу України та ст. 18, 20 Закону України “Про землеустрій”. Як наслідок, загнаний у кут чиновник, 1 березня видав документ “Про визнання таким, що втратило чинність розпорядження голови районної державної адміністрації від 1 грудня 2011 року №881/2011-р”. Тобто пан Вербановський свідомо визнав, що вийшов за рамками закону, заповівши 62 гектари найближчому оточенню.

Однак земельний тайм-аут тривав не довго. Після прокурорського ляпасу голова Городоцької РДА, здається, був готовий укласти угоду навіть з дияволом, аби довести справу до кінця. Продовження цієї драматичної історії він реалізував шулерським способом. 15 березня Володимир Вербановський підписав розпорядження, яким відправив себе у відпустку без збереження заробітної плати на 4 календарних дні, з 16 до 19 березня 2012 року включно. На цей час обов’язки голови Городоцької районної державної адміністрації були покладені на заступника Андрія Бельського. Останній і “воскресив” розпорядження свого шефа, яке почило в бозі “Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок на території Городоцької міської ради”, присвоївши йому нові реєстраційні номери 168 і 169 від 19 березня. Тепер омріяних 62 гектари знову виявилися актуальними.

Не для преси

Закон України “Про доступ до публічної інформації”, прийняття якого Партія регіонів вважає своєю великою заслугою, мав насамперед перед журналістами широко відкрити двері до офіційних документів. Між іншим, заступниця голови-керівника апарату Хмельницької ОДА Лілія Бернадська символічно брифінгом відзначила різницю діє цього Закону, наголосивши, що “Президент очікує, що закон “Про доступ до публічної інформації” зробить роботу влади більш прозорою та зрозумілою для суспільства”.

А вийшло все з точністю до навпаки. Делеговані представники влади шукають різні шпаринки, які б їм дозволяли безкарно проскочити крізь правові тенета. Не стало винаходити велосипед й керівництво Городоцької райдержадміністрації. Підстархувавшись Законом України “Про захист персональних даних”, пан Вербановський замилив очі, мовляв, “районна державна адміністрація, як розпорядник бази персональних даних, не має права надати Вам копії розпоряджень голови РДА…”. Натомість стаття 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації” гласить, що розпорядники інформації зобов'язані оприлюднювати нормативно-правові акти; акти індивідуальної дії, інформацію про систему обліку, види інформації, яку зберігає розпорядник. Таким чином пан Вербановським лишив з носом не автора цих рядків, а поставив під сумнів усі благі наміри (у царині доступності влади) Президента України Віктора Януковича, який, до речі, призначив його на займану посаду.

Депутати “настукали” в інстанції

“Плідна” діяльність В.Вербановсього на земельному поприщі привернула увагу й місцевих обранців Городоцької міської ради. На черговій сесії, що відбулася 29 травня, вони ухвалили низку петицій щодо обмеження апетитів запопадливого чиновника і його заступника. А саме — направили листи до Адміністрації Президента України, Хмельницької облдержадміністрації, обласної та районної прокуратури, СБУ з вимогою дати правову оцінку діям т.в.о. заступника голови райдержадміністрації Бельського А.В. щодо правомірності підписання прийняття розпоряджень № 168\2012-р., №169\2012-р “Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок на території Городоцької міської ради” на час відсутності голови райдержадміністрації Вербановського В.В.

Фото: Виталий Тараненко

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram