Гриценко і Кличко = “коктейль Молотова”?

Торік неофіційний олігарх і лідер “Української платформи” Павло Жебрівський та нардеп і ватажок УРП “Собор” Анатолій Матвієнко пішли на симбіоз, утворивши політичний гібрид під назвою Українська платформа “Собор”. Останній погодився на саморозпуск соборівців, віддавши вуздечки правління людям, котрі, крім бажання перемогти на виборах, мають відповідні фінансові підкріплення.

Гриценко і Кличко = “коктейль Молотова”?
Фото: otod.wordpress.com

Схоже, що таку ж модель співпраці (за сприятливої політичної погоди!) можуть обрати лідери партій “Громадянської позиції” і “УДАР” Анатолій Гриценко та Віталій Кличко. Якщо у випадку дуету Жебрівський-Матвієнко, який формуватиме спільні партійні списки, очікується тотальний провал на виборах (приблизний результат 0,010-0,5% не тішить навіть небідних спонсорів), то для пана Гриценка “виборчий шлюб” із боксером-важковаговиком стане твердим місточком до оновленого парламенту.

Екс-міністр оборони в помаранчевому уряді, а нині нардеп НУНС Анатолій Гриценко не приховує амбіцій, щоби знову вернутися у столичний будинок під куполом. “З 4 листопада минулого року ми ведемо переговори з партією Віталія Кличка. Поки що вони не завершилися успіхом. “Громадянська позиція” щиро налаштована на об’єднання”, - наголосив політик під час позавчорашніх відвідин Хмельницького.

Торги, про які каже Гриценко, вочевидь мають на меті не лише проведення певних кандидатур від “Громадянська позиція” до ВР, - передусім має обумовитися спільне фінансування виборчої кампанії. Щоправда, пан Кличко на будь-яких інтерв’ю відкидає нав’язливий стереотип, що за його політичною силою буцімто стоять мішковиті олігархи. Навіть, якщо це і правда, боксеру і політику в одній особі, навряд чи під силу провести протягом 2012 року двоє виборів (мерські у Києві та парламентські) за виручені спортивні гонорари.

Фото: segodnya.ua

З іншого боку, Гриценко, як досвідчений політик, пригодився для “молодої команди” Кличка. Однак поведінка полковника запасу часто нагадує казкову героїню Бабу Ягу, яка завжди проти. До прикладу, у нього пішов словесний дисонанс стосовно подій 22 січня, коли ядро опозиційних сил збирається підписатися під об’єднанням. “Я отримав проект угоди, який напрацював Комітет опору диктатури. Там фактично йдеться щодо підписання пакту про не напад у стані опозиції, про виключення взаємних звинувачень. Там не йдеться про спільні списки на парламентські вибори або об’єднання політичних сил”, - сказав Гриценко на прес-конференції у Хмельницькому. Цікаво, що учора практично в унісон висловилися народний депутат фракції “БЮТ-Батьківщина” Сергій Соболєв та Віталій Кличко.

“Цього дня буде оголошено про спільні дії опозиції. Маємо на увазі зараз і до проведення виборів. Стосуватиметься це тих політичних сил, які увійшли до Комітету опору диктатурі і не побоялися заявити, що режим Януковича треба якнайшвидше усунути в конституційний спосіб. Саме ці партії й об’єднуються”, - пояснив бютівець в інтерв’ю газеті День”. Кличко у блозі на “Українській правді” також підтримав процес гуртування опозиції: “Ми дуже хочемо, аби 22 січня відбулося справжнє об'єднання опозиції на чітких, прозорих і політично вмотивованих засадах. Хотілося б вже з лютого почати спільну роботу з підготовки наших членів виборчих комісій та спостерігачів, які разом зможуть убезпечити виборчий процес від будь-яких спроб фальсифікацій і разом захистити результат голосування. Усе це сприятиме створенню потужної демократичної більшості у наступному парламенті”.

Фото: donbass.ua

Щодо рейтингу “УДАРу” Кличка, то він продовжує висхідну траєкторію, залишаючи позаду націоналістів з ВО “Свобода” і Гриценкову “Громадянську позиція”. У цьому контексті пану Кличку слід добре помізкувати на предмет доцільності “причепних вагонів”. Звісно, при бажанні склад потяга можна збільшити й до того рівня, як зробила партія Ющенка “Наша Україна”. Але з політичного досвіду видно, що кількість “вагонів” негативно впливає на рух самого локомотива – голови поїзда. Тому логічно, що увесь потяг з пасажирами екс-президента вимушено заштовханий на запасну колію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram