ГоловнаБлогиБлог Олени Педай

Страсті по головному архітектору Києва. Правки. Розвиток подій

Інтрига затягується. Вчора відтермінували публічні презентації стратегій розвитку Києва кандидатів на посаду головного архітектора Києва на два тижні. Сайт КМДА повідомив, що вони продують з 14 по 18 березня, хоча по плану 11 березня мало бути фінальне засідання комісії, де мали оголосити переможця конкурсу.

Фото: Макс Требухов

«Комісія заслухала презентації робіт та провела співбесіди кандидатів на вакантну посаду директора Департаменту містобудування та архітектури – Головного архітектора міста Києва. Наступне засідання комісії відбудеться у середу, 2 березня. Публічні презентації кандидатів у Колонній залі КМДА за участю громадськості планується провести з 14 до 18 березня. Дати будуть уточнюватися», – розповів голова конкурсної комісії Олександр Спасибко.

Чому? Маємо тільки гадати. Хоча, наприклад, скандальний пан Миргородський запевняє громаду, що це - справа рук міських активістів.

Зусилля міських активістів, які й наполягли на проведенні відкритого прозорого конкурсу, взагалі дратує багатьох. І, хоча ніякого зриву не було, і про такі плани нікому зі знайомих активістів не відомо, хід конкурсу все ж змінено.

Тому будемо далі розбиратися з послужними списками номінантів. І на сам перед, вибачаємося за помилку в попередній статті: Олександр Свистунов не був головним архітектором готелю Fairmont, і в нас немає документів, підтверджуючих його причетність до незаконно побудованого ТЦ “Апрель”. Тому за ці дві позиції публічно просимо вибачення.

Сьогодні вночі в своєму фб Дарина Недозим зазначила, що ще одна номінантка на посаду головного архітектора Києва є авторкою проекта 20-поверховий (!) житловий будинок на місті тоді ще чудово виглядаючого, а на днях так трагічно розваленого історичного будинку на Богдана Хмельницкого, 12-14. При чому, в даному випадку мова йде про віце-президента Київської організації Національної Спілки Архітекторів України, членкіню Президентської Ради Спілки Архітекторів України (1997), член-кореспондента Української Академії Архітектури (з 1998), лауреата Державної премії України в галузі архітектури (2006), редактора журналу «Архітектура і престиж» Олену Олейник.

Що тут скажеш. Коли архітектор з такою кількістю нагород спокійно береться за замовлення, яке по суті є незаконним та злочинним, то починаєш розуміти, що не тільки в політику, а і в кожну виконавчу гілку мають прийти нові обличчя. І це для нас – суттєвий виклик.

Ми написали тільки про чотирьох кандидатів з дванадцяти. Якщо вам є що сказати про решту, або їх бачення ролі головного архітектора в Києві, CANactions запрошує на публічну дискусію з приводу процедури ВИБОРІВ ГОЛОВНОГО АРХІТЕКТОРА Києва 5.03.

Для того, щоб підготувати аргументи до цієї дискусії, радимо ще й подивитися презентації претендентів на посаду.

Олена Педай Олена Педай , Заступниця голови київської організації політичної партії ДемАльянс. Громадський діяч, правозахиця.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram