«Опозиційний» Порошенко та нострадамус Ляшко

Той факт, що столичні вибори будуть призначені на найближчий час, вже ні в кого не викликає жодних сумнівів, і, скоріш за все, вони пройдуть в серпні місяці. Після кількох невдалих голосувань, під час яких влада показала повну недієздатність опозиції під час голосувань. А коли у політиків щось не виходить, то вони починають домовлятися.

Фото: Макс Левин

Ще взимку народний депутат Олег Ляшко на своїй сторінці у Facebook повідомив про те, що опозиційним кандидатом на посаду київського міського голови буде Петро Порошенко.

Тоді колишній урядовець ніяк не реагував на це, але, буваючи в ефірі політичних ток-шоу, щонеділі ставав більш опозиційний, всіляко критикуючи кабмін, в якому він нещодавно обіймав міністерське крісло.

Через деякий час вже один із трійці лідерів опозиції Арсеній Яценюк підтвердив, що його політична сила може висунути Порошенка на мерські вибори. Днями один із "найбагатших євреїв світу" підтвердив факт про те, що якщо він буде визначений об'єднаною опозицією як єдиний кандидат, гарантовано піде, гарантовано переможе.

Але разом з тим, його кандидатура була погоджена лише двома опозиційними партіями: «Батьківщиною» і «Свободою», а от в «Ударі» ще не визначено, чи підтримувати бізнесмена.

Очевидно, що амбіції Віталія Кличка відіграють велику роль у цих процесах, але якщо саме український спортсмен вирішить балотуватися в мери, то Порошенко буде знімати свою кандидатуру.

Очевидно, що проведення виборів, навіть і після рішення Конституційного суду є можливим лише за згоди Банкової, та й перед ЄС буде незручно, якщо столиця залишиться без легітимної влади. Тож найкращим сценарієм буде лише проведення перевиборів міського голови, а рада працюватиме й надалі в тому ж складі, повноваження якого ось-ось закінчаться. Звичайно, що перевибори депутатів київради невигідні владі, а отже, їх не буде. Шкода, що опозиційні вожді «протролять» те, що саме завдяки їм і відбулися вибори мера, та все це не більше, чим гра на публіку.

У системі місцевого самоврядування колегіальний орган міська рада займає вищу позицію, ніж мер, і саме позиція ради у деяких випадках є вирішальною у прийнятті важливих рішень.

Думаю, про те, яка сьогодні більшість у київраді нагадувати не потрібно. Так, як і не потрібно передбачати, те як зміниться прийняття рішень у раді вже з новим мером.

Тож цілком очевидними є домовленості між владою та опозицію про проведення виборів київського міського голови лише за тієї умови, що кандидатом від останньої буде Петро Порошенко. Конституційний суд лише має визначити чи будуть вони черговими або позачерговими і на який термін обиратиметься мер.

Думаю, що скоріш за все цього разу міський голова обиратиметься на два роки. Проте, не виключено, що ми станемо свідками чергового казусу, коли міська рада і міський голова обиратимуться окремо один від одного з інтервалом у два роки.

В цій ситуації Олег Ляшко виглядає свого роду Ностардамусом, адже сценарій таких домовленостей між опозицією та Банкової він і передбачив, або ж просто знав.

Але залишається відкритим питання, що переможе на виборах мера столиці: здоровий глузд або ж банальний бренд опозиції, в результаті якого очільником столиці стане диякон Московського патріархату?

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram