Хабарники з "Укрспецекспорту" не перші і не останні

Держава не може подолати хабарництво? Чи не хоче?

Як повідомлялося раніше, у Казахстані за підозрою у даванні хабара, який становив близько 200 тисяч доларів США, було затримано посадових осіб - керівників департаментів «Укрспецекспорту» - державної кампанії, що має монопольне право експортувати, та імпортувати продукцію військового призначення.

Фото: dw.de

За наявною інформацією, українські чиновники передавали хабар особі, що представляла казахстанську владу, за позитивне вирішення деяких питань. Процес передачі грошей був задокументований казахськими спецслужбами. В той же день за підозрою в отриманні великого хабара було затримано начальника Головного управління озброєнь Міністерства оборони Казахстану. Під час його затримання були встановлені імена людей, які передали йому гроші, після чого українців і затримали в аеропорту, а потім за рішенням суду заарештували. Напевно, що на кар’єрі казахстанського чиновника вже можна ставити крапку. Але мене особисто більше цікавить питання: «Що ж буде з українськими чиновниками, коли вони повернуться в Україну?»

Судячи з того, як у нас викорінюється таке зло як хабарництво, українські «хабародавці» успішно уникнуть покарання.

До таких суджень можна дійти, проаналізувавши кримінальну справу ніжинського мера-хабарника Михайла Приходька. Далекого 2008 року заступником генпрокурора Рінатом Кузьміним його було притягнуто до кримінальної відповідальності. За майже п’ять років державні інститути правосуддя так і не можуть покарати цього злочинця за вимагання та отримання хабара у розмірі 60 тисяч доларів США. Весь цей час Михайло Приходько обіймає посаду міського голови та користується всіма повноваженнями лише задля того, щоб уникнути покарання за злочин. Це при тому, що два інші учасники справи мера-хабарника свою вину визнають повністю. Та незважаючи на це, кримінальна справа, розумні строки розгляду якої пів року, невиправдано розглядалася майже два роки, і пропри суворий вирок у вигляді шести років позбавлення волі, суд дозволив меру-хабарнику керувати містом .

Непокарання за хабарництво, на прикладі ніжинського мера, породжує все нові і нові злочини, за які ніхто не буде відповідати. Це твердження можна легко підтвердити, проаналізувавши події останніх років, що нині відбуваються в місті Ніжині Чернігівської області, де наряду з підсудним за хабар мером, за аналогічний злочин було засуджено головного архітектора.

Така безкарність й надалі буде породжувати все нові й нові злочини. Вам так не здається? 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram