ГоловнаБлогиБлог Дмитра Сінченка

Операція «троянський кінь»?

Останнім часом у кіровоградських ЗМІ ведеться активна дискусія з приводу можливого політичного майбутнього нового кіровоградського опозиціонера – екс-регіонала Миколи Онула, який ще перед парламентськими виборами 2012 року публічно заявив про свій вихід із фракції ПР.

Так, нещодавно було оприлюднено статтю, в якій, поруч зі слабкою спробою аналізу та прогнозу, було оприлюднено і досить негативну інформацію стосовно новонаверненого опозиціонера. За своєю формою та змістом вона скидалась на замовний матеріал.

Зазвичай, у разі найменших «наїздів» на Онула чи його підприємства з будь-якого боку, ми могли бачити оперативну реакцію наближеного до нього інтернет-сайту «Акула». Цього разу – жодної реакції ані з боку «Акули», ані з боку прес-служби не було. Чому?

Стаття не містила в собі нічого нового, лише загально відомі речі та концентровані чутки, які не раз озвучувались у різних мас-медіа регіону. Її можна назвати навіть правдивою. Отже, вона не завдавала нових збитків репутації даної особи, і, разом з тим, провокувала дискусію навколо нього. Нагадує таку собі спробу самореклами, тобто замовником матеріалу може бути сам його герой.

Адже цим і подібними матеріалами формується імідж яскравого опозиціонера, проти якого режим замовляє «чорнуху» у підконтрольних ЗМІ, нацьковує на нього різноманітні перевірки податкової, санстанції та інших контролюючих органів, намагаючись його знищити за «політичну позицію»…

Однак, чи допоміг він реально тій самій опозиції? Поки що ми цього не помітили. Окрім перепостів опозиційних матеріалів на його не вельми популярному сайті і фінансуванні провальної опозиційної акції (про що було вказано у вже згаданій статті) з приводу транспортної реформи на думку нічого не спадає.

Чи збирається він дійсно вступати до якоїсь опозиційної партії? Навряд. Він має власну команду і великі амбіції, тому не погодиться на щось менше, ніж посада голови обласної організації. А цією посадою ніхто не захоче йому поступатись. Кіровоградський міський осередок може стати лише тактичним кроком і трампліном у планах «захоплення організації».

Чого він дійсно хоче? Балотуватись на посаду кіровоградського міського голови і перемогти на виборах. Навіщо він формує імідж опозиціонера і заграє зі всіма опозиційними партіями Кіровоградщини? Щоб стати єдиним кандидатом від опозиції. Свою кампанію він вже почав.

А тепер подивимось, хто може стати його конкурентом? Кого опозиція може висунути замість нього? І нікого ми не побачимо… Адже ні Запорожан від Свободи, ні Козуб від УДАРу, ні Топчій від Батьківщини наразі не мають ані рейтингу, ані фінансів, ані авторитету, щоб ці фінанси зібрати. Двоє з них раніше балотувались на цю посаду і фінішували абсолютними аутсайдерами кампанії. Загалом же кіровоградські опозиційні сили повністю деморалізовані.

Але, що ще цікавіше, нікого не побачимо ми і від Партії регіонів. Нинішній мер Саінсус не має ані підтримки з боку рідної партії, ані довіри виборців, ані власного бажання. Кандидат-мажоритарник 99-го виборчого округу останніх виборів Шаталов, який отримав доволі високий результат, на сьогодні працює у Адміністрації Президента і навряд чи збирається повертатись…

Тому на сьогодні Онул дійсно має шанси перемогти. Якщо його підтримає вся опозиція. Адже Кіровоград – традиційно голосує за висуванців від опозиції. І приклад Табалових це доводить. А ще цей приклад доводить, що скільки екс-регіонала не фарбуй в опозиційні кольори, він все одно опозиціонером не стане.

Отже, про що все це свідчить? Припускаю, що регіонали вже визначились зі своїм кандидатом на кіровоградського міського голову. І прізвище його… Онул. І підтримають його… всі три кіровоградські осередки парламентських опозиційних партій: Батьківщина, УДАР і Свобода.

Звісно, від Партії Регіонів також буде офіційно висунуто якогось кандидата. І він вестиме активну кампанію. Боротиметься не на життя, а на смерть. Однак така боротьба буде не більш ніж боротьбою різних груп впливу однієї політичної структури. Так як це і було під час останніх виборів між Шаталовим та Табаловим. Результат такої кампанії також може бути аналогічним, як і поведінка переможця після інавгурації…

От тільки, чи будуть знову опозиціонери проводити центральною вулицею «ходу проти тушок»?...

Дмитро Сінченко Дмитро Сінченко , Громадсько-політичний діяч, блогер
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram