ГоловнаБлогиБлог Бориса Кушнірука

Змушений вибачитись перед паном Ляшком!

Не буду приховувати, що доволі негативно ставлюсь до лідера «Радикальної партії» пана Ляшка. В мене, також, немає сумніву щодо того, хто є головним спонсором цієї партії. Але це критичне ставлення до нього, на жаль, зіграло зі мною злий жарт.

В понеділок, на «Свободі слова» (телеканал ICTV), я був присутній в якості експерта. Була можливість поставити в дуже жорсткій формі питання пану Ляшку щодо відеоролика, який з’явився в Інтернеті напередодні виборів.

Це відео наробило доволі багато галасу в Інтернеті, зі зрозумілим негативним ставленням до пана Ляшка та його політичної сили.

З відеоролика випливало, що допит, який він проводив з, начебто, сепаратистом, був постановочним. Причому сепаратист, якого він допитував, насправді, не є сепаратистом, а просто був підставною особою. Саме підставний характер цього персонажу викликав в мене найбільше несприйняття. В умовах війни, коли гинуть тисячі людей, це виглядало мерзотно.

Олег Ляшко, відповідаючи мені, заперечив постановочний характер цього допиту, і наполягав, що сепаратист таки був справжнім.

Вже після етеру він підійшов до мене та попросив, щоби я зайшов на його сторінку у фейсбуці. Де, за його словами, розміщено ще один відеоролик, який дає більш повну картину щодо історії з допитом сепаратиста.

Намагаючись бути прискіпливим, я знайшов на сторінці Олега Ляшка у фейсбуці це відео.

Переглянувши його, змушений визнати, що помилявся, ставши, по суті, жертвою маніпулятивного відеосюжету, підготовленого журналістами одного з телеканалів. Сам цей відеосюжет є прикладом дуже грубих порушень багатьох норм журналістської етики.

Якщо дивитись лише його, то, справді, виникає повна впевненість, що сепаратист – це лише підставна особа, яка має підіграти йому. В той же час, якщо подивитись спочатку ролик, посилання на яке робив Олег Ляшко, тоді більш чітко стане зрозумілим, що відбувалось.

Отже, змушений вибачитись перед паном Ляшко за своє вкрай некоректне сформульоване питання до нього на «Свободі слова».

Для мене це є певним життєвим уроком щодо того, в якій мірі можна довіряти будь-якому змонтованому телесюжету. Кожен з них може бути маніпулятивним та спрямованим на зміну громадської думки в той чи інший бік.

Борис Кушнірук Борис Кушнірук , Економіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram