ГоловнаБлогиКнижкова полиця

10 книг про художників, які варто прочитати

Припустімо, ви вдивляєтеся у картину з бляшанками супу «Кемпбелл» Енді Воргола і абсолютно не розумієте, як це полотно могло перевернути мистецтво двадцятого століття. Ви можете або заявити «не розумію я цей поп-арт», або прочитати біографію художника і подивитися на картину його очима. Другий варіант куди цікавіший. Тому, якщо ви обрали його, то ми пропонуємо 10 книг про відомих художників, які допоможуть зрозуміти їхній стиль, життєву позицію та місце в історії.

Сальвадор Далі «Щоденник одного генія»

Найвидатнішому сюрреалісту завжди вистачало впевненості у собі. Він любив дивувати і шокувати. Його щоденник – ще однин тому доказ.

Сам Далі так описував свої мемуари з 1952 по 1953 рік: «Це унікальна книга – перший щоденник, написаний генієм». Мабуть, Сальвадор так довго і так часто говорив про свою геніальність, що врешті переконав у цьому весь світ. Чим не секрет успіху?

Кетрін Інґрем «Це Воргол»

Тільки біографія, в якій ілюстрації більш важливі за текст, могла би найкраще описати Енді Воргола. Саме таку книгу написала Кетрін Інґрем та проілюстрував Ендрю Рей. Сам Воргол педантично дотримувався образу, який сам собі вигадав. Його небагатослівність, великі чорні окуляри, любов до вечірок – все це може завадити побачити того, хто ховався за цим всім.

Тим, кому не вистачить цієї книги з коміксами та ілюстраціями, рекомендуємо «Філософію Енді Воргола (від А до Б і навпаки)», яку написав сам художник.

Вінсент ван Гог «Листи до брата Тео»

Художник повністю довіряв своєму молодшому братові Теодорусу, тому ділився з ним найбільш сокровенним. У листах Вінсента можна прочитати і про роботу над його шедеврами, і про складні стосунки з жінками, і про бідність. Піднімає живописець також екзистенційні питання.

Листи Ван Гога можна сміливо вважати його автобіографією. Також для того, щоб познайомитися з світоглядом та життєвим шляхом художника ближче, рекомендуємо книгу Ірвінга Стоуна «Жага до життя».

Брассай «Розмови з Пікассо»

Пабло Пікассо – доволі неоднозначна особистість. Чого тільки варті звинувачення його онуки Марини, яка написала книгу про діда, де описує його як егоїста та садиста. У цьому порівнянні книга фотографа Брассая куди м’якша. Читаючи «Розмови з Пікассо», ми маємо змогу скласти власне враження про засновника кубізму.

Жан Марі Ґюстав Ле Клезіо «Дієго і Фріда»

Лауреат нобелівської премії з літератури написав одну з кращих біографій мистецтва та кохання. Стосунки двох видатних художників двадцятого століття Дієго Рівери та Фріди Кало наповненні драматичністю та пристрастю. Певна річ, це не могло не знайти відображення у їхніх картинах.

Що важливо, Ле Клезіо ретельно перевіряв факти і старався показати життя Дієго та Фріди таким, яким воно було насправді.

Атле Несс «Едвард Мунк. Біографія художника»

Картина «Крик» - одна з найбільш відомих і знакових в історії. Вона передає весь можливий жах та відчай, вважається передбаченням воєн та тих катаклізмів, які відбулися у двадцятому столітті. Втім, про автора шедевру – норвежця Едварда Мунка - більшість знає не так багато, як про його картину. Ці прогалини може легко заповнити ця біографія.

Книгу історика Атле Несса називають кращим дослідженням життя і творчості Мунка. Також видання містить фотографії художника та репродукції його картин.

Жан Ренуар «Оґюст Ренуар»

У цій книзі французький режисер Жан Ренуар розповідає про свого батька - Оґюста Ренуара. Художник описується у ній, як дуже світла та щаслива людина.

Оґюст був неймовірним оптимістом. Він, навіть, жартував, що радіє, що народився у бідній сім’ї та всього досяг сам, адже, якби у нього одразу були гроші, то знадобилися би роки, аби зрозуміти, що вони не мають значення.

Мішель де Декер «Клод Моне»

Безсумнівно, одна з кращих біографій французького імпресіоніста. Історик Мішель де Декер цитує у своїй книзі сучасників художника, не забуває про контекст подій та наповнює текст оригінальними деталями.

Марсель Паке «Магрітт»

Бельгійський сюрреаліст пропонує людству картини-ребуси. Наблизитися до розгадки яких допомагає у тому числі і книга Марселя Паке, яку правильніше би було назвати альбомом. Видання містить якісні репродукції картин Магрітта, які супроводжуються текстовим поясненням.

На жаль, синонімом до слова сюрреалізм вважають ім’я Сальвадора Далі. Рене Магрітт заслуговує не меншої популярності та визнання.

Сомерсет Моем «Місяць і мідяки»

Художній твір видатного англійського письменника – найбільш неочікуваний пункт у цьому рейтингу. Його роман «Місяць і мідяки» розповідає про маклера, який у 40 років кинув все, щоб стати художником. Прототипом головного героя став Поль Гоген.

Втім, роман Моема може тільки підштовхнути до вивчення біографії художника. Не варто сприймати його, як абсолютно точний життєпис Гогена.

Книжкова полиця Книжкова полиця , Блог книжкового онлайн-супермаркету Yakaboo.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram