ГоловнаСвіт

Парламент Киргизстану заборонив видобуток урану в країні

На території Киргизстану є 92 родовища і хвостосховища з радіаційними відходами.

Парламент Киргизстану заборонив видобуток урану в країні
Фото: vesti.kz

Парламент Киргизстану заборонив видобуток урану і розробку уранових родовищ на території країни, "щоб уникнути екологічної катастрофи". Постанову підтримали 90 депутатів, проти не виступив ніхто.

Спікер парламенту Дастанбек Жумабеков назвав це "політичним рішенням", передає Радіо Свобода.

На засіданні парламенту киргизькі депутати дізналися, що в країні на цю мить видано загалом 18 ліцензій на розвідку урану. З них п'ять дозволів стосуються територій, що входять в біосферну зону Іссик-Кульської області.

Останніми тижнями жителі Киргизстану провели кілька мітингів, зокрема в Бішкеку, вимагаючи заборонити розробку родовищ Кизил-Омпол в Джалал-Абадській і Таш-Булак в Іссик-Кульській областях і видобуток урану по всій країні. Роботи на родовищі на Іссик-Кулі після масових протестів зупинили.

Депутати вимагають перевірити законність отримання ліцензії компанією "ЮрАзия в Кыргызстане", яка вела розвідку на родовищі Кизил-Омпол, а також запропонували перевірити роботу компаній, які раніше отримали ліцензії на розвідку уранових родовищ.

Перший віце-прем'єр-міністр Киргизстану Кубатбек Боронов повідомив, що на території Киргизстану є 92 родовища і хвостосховища з радіаційними відходами, куди звозили відходи радіоактивної руди. Загальний обсяг радіоактивних відходів у Киргизстані становить 11,9 мільйона кубометрів.

Депутати зажадали, щоб були видані дозволи на переробку змісту хвостосховищ з подальшим вивезенням ядерних відходів за межі Киргизстану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram