ГоловнаСвіт

Білий дім "тимчасово відновив" акредитацію журналіста за рішенням суду

В адміністрації американського президента планують розробити нові правила акредитації та проведення прес-конференцій.

Білий дім "тимчасово відновив" акредитацію журналіста за рішенням суду
Фото: Gage Skidmore

У США суд зобов'язав Білий дім тимчасово відновити акредитацію журналіста CNN Джима Акости. Про це повідомляє Associated Press.

Акредитацію повинні повернути до завершення судового розгляду за позовом CNN до Білого дому. Суд вважає, що адміністрація президента США порушила права Акости, які гарантуються першою і п'ятою поправками до Конституції США. Перша поправка, зокрема, забороняє конгресу обмежувати свободу слова або друку. П'ята поправка гарантує справедливий судовий розгляд.

За рішенням судді адміністрація Трампа відновила акредитацію Акости. Водночас прес-секретар Білого дому Сара Хакабі Сандерс закликала "дотримуватися пристойності" і заявила, що адміністрація розробить нові правила для забезпечення "справедливих і впорядкованих прес-конференцій".

Суддя, який виніс рішення у справі, - Тімоті Келлі, призначений президентом Трампом.

Нагадаємо, 7 листопада Джим Акоста спробував поставити запитання президенту Дональду Трампу. Перше стосувалося групи мігрантів, яка наближається до кордонів США. Акоста сказав, що Трамп демонізує їх і перебільшує проблему, президент з цим не погодився, після чого передав слово іншому журналісту. Акоста не став віддавати мікрофон і спробував поставити запитання про можливі зв'язки Трампа з Росією. Президент перебив журналіста, відкинувши ці твердження. Після цього він назвав Акосту "жахливою людиною", додавши, що CNN має бути соромно, що там працює такий журналіст.

Пізніше у Акости відкликали акредитацію на відвідування заходів Білого дому. CNN подав на Трампа до суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram