ГоловнаСвіт

ФСБ проникла у системи центру, який бере участь у видачі британських віз

Завдяки цьому Чепіга і Мишкін, можливо, потрапили до Великобританії.

ФСБ проникла у системи центру, який бере участь у видачі британських віз
Фото: slovoidilo.ua

Федеральна служба безпеки проникла в системи візового центру TLScontact, завдяки чому російські шпигуни Анатолій Чепіга (Боширов) і Олександр Мишкін (Петров) могли отримати візи до Великобританії.

Про це йдеться у розслідуванні The Insider і Bellingcat.

Кожен росіянин, який подає документи на візу до Великобританії, проходить двоетапну перевірку: спочатку документи вивчають співробітники авторизованого візового центру TLSсontact, потім це робить МВС Великобританії. Навіть для звичайної туристичної візи бажано підтвердити наявність зв'язків зі своєю країною (наприклад, наявність роботи або нерухомості), а також фінансову спроможність (підійде, наприклад, виписка з банківського рахунку).

Петров і Боширов не мали жодних бізнес-зв'язків з Британією, ні зареєстрованого на ці імена бізнесу у Росії. Однак це не завадило їм обом отримати і британську, і шенгенську візи.

Розслідувачі припускають, що це могло статися за участю ФСБ.

У 2016 році російська спецслужба вийшла на одного зі співробітників TLSсontact і стала примушувати його до співпраці. Згідно з його свідченнями, ФСБ на той час вже мала доступ до всіх відеокамер всередині візового центру, а також мала діаграму внутрішньої комп'ютерної мережі.

В одній з розмов його повідомили, що збираються відправити до Британії "пару осіб" і хочуть забезпечити безперешкодне отримання ними віз без зайвих перевірок. Куратор з ФСБ хотів домогтися, щоб потрібні йому паспорти потрапили безпосередньо у консульство без перевірки у візовому центрі і без того, щоб у TLScontact взагалі залишалися якісь сліди розгляду цих документів.

Це відбувалося навесні 2016 року, а вже через кілька місяців Петров і Боширов вперше з'явилися на території Великобританії.

На початку 2017 року цьому працівнику TLSсontact вдалося вивезти сім'ю за кордон і звернутися за притулком у США.

Нагадаємо, Чепігу й Мишкіна підозрюють в отруєнні на території Великобританії колишнього шпигуна-перебіжчика Сергія Скрипаля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram