ГоловнаСвіт

РПЦ вторглася до Туреччини, - "Нова газета"

Московська патріархія почала неузгоджені служби на «канонічній території» Вселенського патріарха.

РПЦ вторглася до Туреччини, - "Нова газета"
Фото: EPA/UPG

Московський патріархат приступив до рішучих дій на «канонічній території» ворога - Константинопольського патріархату, причому в самому його серці, в Константинополі (Стамбулі).

Про це Андрій Солдатов пише в статті «РПЦ вторглася до Туреччини» в «Новій газеті».

“11 листопада в храмі святих Костянтина і Олени на території генконсульства РФ присланий з Москви священик Георгій Сергєєв відслужив літургію в присутності приблизно 20 співробітників консульства і прихожан. Раніше для подібних дії РПЦ просила дозвіл Константинопольського патріархату або відряджала свого священика в юрисдикцію Константинополя", - йдеться в матеріалі.

За логікою РПЦ, якою вона, зокрема, керується, відмовляючись «відпускати» Україну, «канонічні території» є непорушними і недоторканними, на одній території може існувати лише одна церква. РПЦ хоч і розірвала спілкування з Константинопольським патріархатом, але офіційно ще не проголосила його єретичним або відпалим від православ'я. "Тому за вченням самої ж Московської патріархії її дії виглядають як розкол і вторгнення на «канонічну територію» іншої церкви", йдеться в статті.

“Цим Москва ще більше розв'язує руки Константинополю для рішучих дій не тільки в Україні, Білорусі чи Молдові, чиє підпорядкування Московському патріархату історично спірне, але і в самій РФ", - упевнений автор.

У московських церковних колах говорять про різну кількість своїх прихожан в Туреччині - від 50 тисяч до 1 мільйона. При цьому наголошують, що грецькомовна паства самого Константинопольського патріархату в цій країні не перевищує 2 тисяч. Спочатку Москва робила ставку на маргінальну Турецьку православну церкву, що виникла в 1920-ті на хвилі турецького націоналізму і створення республіки. Але тепер говорити про неї перестали, розраховуючи отримати дозвіл турецької влади на створення в країні пряму юрисдикції РПЦ. Вона буде відкривати свої парафії в Туреччині «до тих пір, поки Константинопольський патріархат буде перебувати в розколі», заявив в ефірі каналу «Росія 24» глава Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Іларіон (Алфєєв).

Примітно, що ні в одному з офіційних документів РПЦ не можна знайти твердження, що Константинополь пішов «в розкол» - адже він завжди був самостійною церквою, причому «першою за честю» в православному світі, і не підкорявся якомусь іншому патріархату, від якого міг би «відколотися».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram