ГоловнаСвіт

Додона вчетверте тимчасово відсторонили від посади президента Молдови

Голова держави відмовився затверджувати міністрів, запропонованих правлячою партією.

Додона вчетверте тимчасово відсторонили від посади президента Молдови
Фото: EPA/UPG

Конституційний суд Молдови тимчасово відсторонив від посади президента Ігоря Додона через його відмову призначити міністрів охорони здоров'я і сільського господарства.

"Відмова президента призначити нових міністрів після повторної пропозиції прем'єр-міністром кандидатур є тимчасовою нездатністю президента виконувати свої обов'язки", - цитує newsmaker.md вирок суду.

Скаргу до Конституційного суду подали депутати Демократичної партії Молдови. Свої вимоги демократи обґрунтували повторною відмовою Ігоря Додона підписати указ про призначення нових членів уряду за пропозицією Демпартії.

18 вересня лідер ДПМ Володимир Плахотнюк оголосив, що Сільвія Раду стане міністром охорони здоров'я, праці та соцзахисту замість Світлани Чеботар, а голова Агентства з інтервенцій і платежів у сільському господарстві (AIPA) Микола Чубук очолить міністерство сільського господарства замість Лівіу Волконовича.

Це буде вже четверте відсторонення Додона. Попередні були 17 жовтня 2017 року, 2 січня 2018 року і 5 січня 2018 року.

Згідно з рішенням КС від 17 жовтня 2017 року, тимчасово виконувати обов'язки президента і підписувати укази про призначення в разі необхідності можуть спікер парламенту або прем'єр-міністр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram