ГоловнаСвіт

У Норвегії затримали росіянина за підозрою в шпигунстві

У Норвегії затримали росіянина за підозрою в шпигунстві
Фото: EPA/UPG

Норвезька поліція 21 вересня затримала в аеропорту Осло 51-річного громадянина Росії за підозрою в незаконному зборі інформації.

Про це повідомило агентство Reuters із посиланням на заяву поліції. Ім'я чоловіка в поліції не розкрили.

У відділенні заявили, що чоловіка затримали на два тижні й вилучили всю техніку, щоб уникнути можливого знищення доказів.

За даними відомства, росіянин напередодні відвідав міжпарламентський семінар про оцифрування даних у Стортингу (норвезькому парламенті), де поводився "підозріло". Міжнародний семінар відбувався за підтримки Європейського центру парламентських досліджень та документації.

"Я можу лише підтвердити, що арешт пов'язано із семінаром у парламенті", - розповів місцевому виданню vg.no глава відділу комунікації Служби безпеки Норвегії Тронд Хугубаккен.

Серед тем, які порушувалися на семінарі була й інформаційна безпека. Усього в заході взяли участь 79 чоловік із 34 країн світу. Як повідомили в самому парламенті, про підозрілу поведінку росіянина службу безпеки повідомив один з учасників семінару.

За даними адвоката чоловіка Хеге Крістен Аакре, росіянин наполягає на ретельному судовому розгляді та запевняє, що його поведінку "неправильно витлумачили".

Посольство Росії в Норвегії підтвердило затримання 51-річного росіянина і заявило, що йому надається допомога.

"Посольство Російської Федерації підтверджує факт затримання 21 вересня 2018 року в аеропорту м.Осло російського громадянина після його участі в міжнародному семінарі в норвезькому парламенті. Вважаємо, що затримання і подальший арешт мають надуманий характер і вчинені під безглуздим приводом", - йдеться в заяві.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram