ГоловнаСвіт

Конституційний суд Молдови знову відсторонив президента Додона з посади

Конституційний суд Молдови знову відсторонив президента Додона з посади
Фото: EPA/UPG

Конституційний суд Молдови в п'ятницю, 5 січня, знову тимчасово відсторонив від посади президента країни Ігоря Додона.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Відзначають, що таке рішення прийнято за запитом депутата від Демократичної партії Сергія Сирбу, який звернувся в КСМ напередодні.

Депутат обґрунтував свій запит тим, що президент повторно відмовився оприлюднити прийнятий парламентом закон про боротьбу з російською пропагандою. У тексті звернення він просив суддів розглянути звернення в терміновому порядку через можливе "конституційне блокування, яке може вплинути на роботу законодавчого органу".

Конституційний Суд ухвалив, що "тимчасове відсторонення" Додона необхідне "для деблокування процесу набуття чинності законодавчих актів, прийнятих парламентом відповідно до законодавчої процедури".

Суд також підтвердив, що "президент має право лише один раз відмовитися від промульгації (оприлюднення) прийнятих парламентом законодавчих актів". Якщо ж парламент повторно голосує за прийняття закону, то голова держави зобов'язаний його оприлюднити.

Нагадаємо, 7 грудня минулого року парламент Молдови проголосував за закон, який забороняє трансляцію російських новин. Президент Ігор Додон вже заявив, що не поставить свій підпис під спірним документом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram