ГоловнаСвіт

Протягом п'яти років Великобританія може переглянути рішення про вихід з ЄС, - Тоні Блер

«Brexit - це великий негатив для Європи».

Протягом п'яти років Великобританія може переглянути рішення про вихід з ЄС, - Тоні Блер
Фото: yes-ukraine.org

Протягом п'яти років Великобританія може переглянути своє рішення про вихід з Європейського Союзу, прогнозує Виконавчий голова Інституту Тоні Блера, екс-прем'єр-міністр Сполученого Королівства Тоні Блер.

«Не хочу дискутувати про великі виклики, які стоять перед Європою. Є виклик міграції, з яким не дуже вдається впоратися. Так, є структурні та політичні виклики Єврозони. Але я зроблю один прогноз, а через 5 років побачимо, чи помилився я: Європа виживе, Європа буде процвітати і Великобританія скасує своє рішення про Brexit», - сказав він, виступаючи на 15-й щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) «Майбутнє всього покоління», організованої Фондом Віктора Пінчука.

Як повідомляє прес-служба YES, Тоні Блер нагадав, що після Другої світової війни Європа об'єднувалася задля підтримання миру, однак перебування у ЄС дає і інші значні переваги.

«Головним принципом об'єднання Європи після Другої світової війни був мир. У нас було 60 років миру - це дуже серйозне досягнення ... Але головна мета існування Європи сьогодні - бути потужними. В середині цього століття матимемо 3-х гігантів - Америку, Китай і, напевно, Індію. Вони будуть настільки більше інших країн, що країнам середнього розміру як Німеччина або Франція доведеться стояти разом, щоб їм нічого не нав'язували. Зараз мета - не просто мир, а й могутність, влада», - додав екс-прем'єр-міністр Сполученого Королівства.

Тоні Блер погодився, що ЄС потребує реформування, однак, на його думку, це не достатня причина для виходу з об'єднання.

«Країни, у яких однакові демократичні цінності, повинні стояти разом. Звичайно, Brexit - це великий негатив для Європи, йде великий політичний і економічний гравець. Звичайно, будуть виклики. Але я не сумніваюся, що Європа буде кращою, якщо Великобританія залишиться з нею, а Великобританія стане кращою, коли при повторному голосуванні ми всі вирішимо повернутися у Європу», - підсумував він.

У свою чергу міністр закордонних справ Швеції (2006-2014), прем'єр-міністр Швеції (1991-1994) Карл Більдт розповів, що останнім часом євроскептиків серед громадян країн Європи стало менше.

«Якщо ми подивимося на опитування, які проводилися у Європі останні два роки, то побачимо підвищення підтримки ЄС серед населення. Чому? Можливо, всі у Жана-Клода Юнкера закохалися, або у Брюссель? Навряд чи. Я думаю, що причина такого підвищення підтримки ЄС - це, як я його називаю, ефект «ПТB» - Путін-Трамп-Brexit. Люди розуміють, що ми живемо у набагато складнішому світі. Якщо подивитися на цей світ - то побачимо ревізіоністську Росію, і людям стає страшно. Ми бачимо США, які розхитують ситуацію у світі, бачимо Китай, який піднімається. До того ж відбуваються події на Близькому Сході, а це сусіди Європи. Демографічний вибух у Африці. Все це має величезний трансформаційний ефект для нас», - сказав він.

Великобританія офіційно вийде зі складу Євросоюзу у березні 2019 року. Після цього між Лондоном і Брюсселем протягом 21 місяця буде діяти перехідний період, під час якого Великобританії і ЄС належить домовитися про майбутнє партнерство.

Протягом цього часу британська сторона не зможе брати участь в ухваленні рішень, але продовжить дотримуватися правил Євросоюзу, вносити внески у його бюджет і визнавати рішення суду ЄС. Крім того, Лондон залишиться учасником загальноєвропейського ринку і митного союзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram