ГоловнаСвіт

ЄС і Великобританія визначилися з перехідним періодом для "Брексіту"

Договір про вихід Британії з ЄС планується підписати до жовтня 2018 року.

ЄС і Великобританія визначилися з перехідним періодом для "Брексіту"
Фото: EPA/UPG

Євросоюз і Великобританія домовилися, що перехідний період після "Брексіту" завершиться наприкінці 2020 року, передає Німецька хвиля.

Про це повідомив британський міністр з питань виходу з ЄС Девід Девіс в Брюсселі у понеділок, 19 березня, на спільній прес-конференції з Мішелем Барньє, який очолює на переговорах з "Брексіту" делегацію ЄС. Девіс назвав домовленість "новим важливим кроком" у переговорному процесі.

Перехідний період, під час якого Лондону і Брюсселю належить домовитися про майбутнє партнерство, почнеться після офіційного виходу Великобританії з ЄС у березні 2019 року і займе 21 місяць. Протягом цього часу британська сторона не зможе брати участь в ухваленні рішень, але продовжить дотримуватися правил ЄС, робити внески в його бюджет і визнавати рішення суду ЄС. Водночас Лондон залишиться учасником загальноєвропейського ринку і митного союзу.

Домовленість про перехідний період буде офіційно закріплена в договорі про "Брексіт", який, як очікується, буде підписано до жовтня 2018 року. Раніше прем'єр-міністр Британії Тереза Мей виступала за те, щоб перехідна фаза тривала два роки, вказує інформагентство AFP.

Переговірники досягли домовленостей щодо фінансових питань і правового статусу громадян ЄС після "Брексіту". 4,5 млн жителів Британії, які є громадянами інших країн ЄС, і піддані Великобританії, які живуть в інших державах Європи, не постраждають від "Брексіту", запевнив Барньє. Крім того, ті, хто здійснить переїзд протягом перехідного періоду, будуть мати ті ж права, що і ті, хто перебрався раніше.

За словами Барньє, сторони також домовилися включити в остаточний текст угоди один з варіантів вирішення проблеми з майбутнім кордоном між Північною Ірландією та Ірландією, яка є членом ЄС.

Згідно з цією пропозицією, область на півночі Великобританії повинна буде після "Брексіту" дотримуватися правил ЄС, якщо не буде знайдено відповідне рішення. Мей раніше висловлювалася проти цього варіанту. Зараз в проекті договору про "Брексіт" ірландське питання залишається відкритим.

Нагадаємо, британський парламент запропонував перенести дату виходу країни з ЄС у зв'язку із затягуванням переговорного процесу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram