ГоловнаСвіт

Швейцарське село погодилося протестувати на собі безумовний дохід

Жителі комуни Райнау отримуватимуть 2500 франків на місяць.

Швейцарське село погодилося протестувати на собі безумовний дохід
Фото: wikipedia.org

Швейцарська комуна Райнау на півночі кантону Цюрих на один рік стане випробувальною лабораторією, де буде тестуватися безумовний базовий дохід.

Про це повідомляє Bloomberg.

Передбачається, що кожен громадянин цієї громади у віці від 25 років і старше буде отримувати на місяць 2 500 франків (понад 70 тисяч гривень) протягом 2019 року. Для запуску експерименту була необхідна згода щонайменше половини жителів комуни з 1300 осіб, і станом на 10 вересня лічильник сягнув позначки 693 осіб. Підрахунок голосів ще повинна підтвердити влада.

Цікаво, що лише два роки тому на загальнодержавному референдумі жителі Швейцарії категорично відкинули пропозицію про введення гарантованого базового доходу. "Проти" тоді проголосували близько 78% виборців.

Ініціатором експерименту в Райнау стала місцевий кінорежисер Ребекка Паніан. Вона перейнялася дебатами навколо базового доходу, які проходили 2016 року, і вирішила зняти документальний фільм про це. Для зйомки було обрано село Райнау.

Фінансувати проект планують шляхом краудфандингу.

Нагадаємо, схожий експеримент стартував у Фінляндії 2017 року, але його вирішили згорнути у 2018-му. Там були випадково обрані дві тисячі безробітних громадян країни, яким безоплатно виділяють 560 євро на місяць. Ці виплати дорівнюють допомозі з безробіття, але одночасно їх отримувати не можна. Мета експерименту - з'ясувати, чи спонукає безумовний дохід до пошуку роботи.

Ідея безумовного базового доходу існує вже десятки років, але останнім часом вона набула в розвинених країнах нового аспекту через зростання нерівності і втрату робочих місць унаслідок автоматизації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram