ГоловнаСвіт

Країни НАТО збільшують витрати на оборону

Вимоги США до учасників блоку дають перші результати.

Країни НАТО збільшують витрати на оборону
Фото: EPA/UPG

Вісім країн НАТО цього року витратять на оборону не менш ніж 2 відсотки ВВП. До 2024 року кількість таких країн збільшиться до 15.

Про це заявив генсек Єнс Столтенберг напередодні зустрічі міністрів оборони країн альянсу в Брюсселі, передає Німецька хвиля.

Наголошується, що НАТО прагне уникнути ослаблення альянсу внаслідок рішення Євросоюзу про створення європейського оборонного союзу. Генсек організації Єнс Столтенберг привітав дії ЄС, поки вони залишаються "додатковими" щодо зусиль НАТО в цій сфері, і якщо вони не призведуть до створення паралельних конкуруючих структур. Дії Євросоюзу у сфері оборони можуть призвести до посилення НАТО, зауважив Столтенберг у вівторок, 13 лютого.

Столтенберг також привітав плани поглиблення співпраці європейських компаній, що виробляють військову техніку, оскільки вони в інтересах усіх членів НАТО.

Вимоги США до країн НАТО збільшити витрати на оборону дають перші результати, повідомив Столтенберг. За його словами, цього року вже вісім країн альянсу будуть витрачати 2% ВВП на оборону, і, за останніми прогнозами, кількість таких країн зросте до 15 до 2024 року. У 2014 році тільки в трьох державах альянсу оборонний бюджет перевищував 2 відсотки ВВП.

Після приходу до влади президент США Дональд Трамп вимагав, щоб всі країни НАТО, починаючи з 2024 року, витрачали на оборону не менш ніж 2 відсотки ВВП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram