ГоловнаСвіт

У Монако на виборах перемогла партія противників асоціації з ЄС

Антиєвропейська партія займе в парламенті 21 місце з 24.

У Монако на виборах перемогла партія противників асоціації з ЄС
Фото: facebook.com/pg/PrimoMonaco

У князівстві Монако 11 лютого відбулися вибори до Національної ради, місцевий однопалатний парламент, за результатами яких перемогу здобула партія Primo ("Пріоритет Монако!"), яка виступає проти можливого підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Про це повідомляє Francetvinfo.fr

Відзначають, що ще перед голосуванням лідер партії Стефан Валері заявляв, що має намір боротися проти будь-якої угоди, яке завдасть шкоди Монако, зокрема, виступати проти ймовірної угоди про асоціацію з ЄС.

Валері обіцяв боротися за те, щоб громадяни Монако мали пріоритет при отриманні роботи та соціальних послуг.

Як повідомляє Hellomonaco, в голосуванні взяли участь 5097 осіб. Таким чином, явка становила 70,35% (74,4% у 2013 році).

Стефан Валері був головою Національної ради двічі: в 2003-му і 2008 роках. У 2010 році він також був міністром охорони здоров'я і соціальних питань.

Згідно з конституцією Монако, виконавчою владою наділений князь, який вибирає державного міністра, щоб той очолив уряд. Національна рада (парламент) має меншу силу, ніж його аналог у Франції. Роль парламенту полягає в тому, щоб обговорювати і голосувати за закони, внесені урядом, голосувати за національний бюджет і проводити ратифікацію міжнародних договорів, однак у нього немає повноважень ініціювати або змінювати законодавство.

За підсумками виборів, створена в 2017 році партія Primo займе в парламенті 21 місце з 24.

Нагадаємо, у вересні російського мільярдера Дмитра Риболовлєва оголосили персоною нон ґрата при княжому дворі Монако.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram