ГоловнаСвіт

Помилуваний екс-президент попросив вибачення у перуанців

У кінці минулого тижня 79-річного Фухіморі перевели з в'язниці в лікарню.

Звільнений з ув'язнення і помилуваний колишній президент Перу Альберто Фухіморі вибачився перед населенням своєї країни за допущені помилки під час його перебування при владі, повідомляє Немецкая волна.

"Я знаю, що результати мого правління були добре прийняті однією стороною, але, з іншого боку, я визнаю, що розчарував інших співвітчизників. Від щирого серця прошу у них вибачення", - заявив екс-голова держави у вівторок, 26 грудня, у відеозверненні, записаному на лікарняному ліжку.

Звістка про те, що президент Перу Педро Пабло Кучинський помилував Фухіморі, пояснивши це станом здоров'я екс-президента, викликало хвилю протестів в латиноамериканській країні. Більш ніж 5 тисяч людей вийшли увечері 25 грудня на вулиці Ліми, вимагаючи відставки Кучинського. Поліція застосувала сльозогінний газ і перекрила вулиці, щоб перешкодити ході протестувальників до лікарні, де перебуває Фухіморі.

У кінці минулого тижня 79-річного Фухіморі, який потерпав від невиліковного захворювання в просунутій стадії, був перевели з в'язниці в лікарню. За повідомленням лікарів, у екс-президента низький кров'яний тиск, що представляє ризик для життя.

Альберто Фухіморі авторитарно правив Перу з 1990 по 2000 роки. За порушення прав людини і корупцію його засудили до 25 років позбавлення волі. З призначеного йому терміну Фухіморі відбув в ув'язненні 12 років.

Дочка Фухіморі, Кейко, брала участь в виборах президента Перу 2016 року і поступилася Кучинському, при цьому їй вдалося набрати майже половину голосів виборців (49%).

Минулого тижня в парламенті Перу відбулося голосування за імпічмент Кучинського, який опинився в центрі корупційного скандалу. Від відставки Кучинського врятували прихильники Фухіморі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram