ГоловнаСвіт

У Перу помилували колишнього президента країни Альберто Фухіморі

Він відбував 25-річний термін, але зараз дуже хворий.

У Перу помилували колишнього президента країни Альберто Фухіморі
Фото: EPA/UPG

Президент Перу Педро Пабло Кучинські помилував екс-президента Альберто Фухіморі, який відбував 25-річний тюремний термін за порушення прав людини і корупцію. Про це пише Reuters.

Офіс президента заявив, що 79-річний Фухіморі страждає через прогресуюче невиліковне захворювання.

При цьому Reuters нагадує, що декілька днів тому в парламенті Перу відбулося голосування за імпічмент Кучинські, який опинився в центрі корупційного скандалу. Від відставки Кучинські врятували прихильники Фухіморі.

Альберто Фухіморі був президентом Перу з 1990-го по 2000 рік. У період правління він значно розширив власні повноваження, домігшись розпуску конгресу і прийняття нової Конституції. Фухіморі вів збройну боротьбу з діючими в країні маоісткими та марксистсько-леніністською групами. В рамках боротьби урядові сили використовували концентраційні табори і насильство стосовно місцевого населення, яке підтримувало повстанців. У 2000 році після появи доказів корупції в рядах його партії Фухіморі покинув країну і був усунутий від влади рішенням парламенту.

Пізніше його екстрадували з Чилі та засудили до кількох тюремних термінів.

Незважаючи на це, у нього досі багато прихильників у Перу. Донька Фухіморі, Кейко, брала участь у виборах президента Перу 2016 року і поступилася Кучинські, при цьому їй вдалося набрати майже половину голосів виборців (49%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram