ГоловнаСвіт

Євросоюз розкритикував недопуск Навального до виборів президента

"Політично мотивовані звинувачення не повинні використовуватися як привід для виключення з політичного життя".

Євросоюз розкритикував недопуск Навального до виборів президента
Майя Косьянчич
Фото: 1tv.ru

У Євросоюзі вважають, що відмова Центрвиборчкому Росії дозволити опозиціонеру Олексію Навальному брати участь у президентських виборах через винесений торік вирок викликає серйозні сумніви в існуванні політичного плюралізму в Росії.

Крім того, в ЄС засумнівалися і в демократичності майбутніх виборів, ідеться в заяві представника зовнішньополітичної служби ЄС Майї Косьянчич.

Навального було засуджено за розтрату, відзначають у заяві. Європейський суд з прав людини раніше (ЄСПЛ) визнав, що політика було позбавлено права на справедливий судовий розгляд у 2013 році в тій самій справі.

"Політично мотивовані звинувачення не повинні використовуватися як привід для виключення з політичного життя. Ми очікуємо, що російська влада забезпечить рівні можливості всім гравцям, у тому числі для тих, хто братиме участь у президентських виборах 18 березня", - йдеться в заяві.

У Євросоюзі також очікують, що російська сторона запросить на вибори спостерігачів Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ. Оцінка ЄС виборчого процесу в Росії буде ґрунтуватися на їхніх висновках, як і раніше. 

Згідно з Конституцією Росії, у виборах президента може взяти участь будь-який громадянин Росії віком старше 35 років, який не перебуває в місцях позбавлення волі.

Однак федеральний закон про вибори президента висуває ще одну умову до кандидатів - відсутність судимості за тяжкою або особливо тяжкою статтею. У Навального є судимість у так званій справі "Кіровлісу". Вирок винесли за статтею 165 КК РФ - заподіяння майнової шкоди шляхом обману, що вважається в Росії тяжким злочином.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram