ГоловнаСвіт

Послу США в Іраку вручили ноту через рішення Трампа про Єрусалим

"Ми застерігаємо від небезпечних наслідків цього рішення для стійкості регіону і світу".

Послу США в Іраку вручили ноту через рішення Трампа про Єрусалим
Фото: flagi.in.ua

МЗС Іраку викликав посла США "на килим" через визнання президентом США Дональдом Трампом Єрусалима столицею Ізраїлю.

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на заяву представника зовнішньополітичного відомства Іраку.

"Ми застерігаємо від небезпечних наслідків цього рішення для стійкості регіону і світу, - йдеться в заяві уряду Іраку. - Адміністрація США має скасувати це рішення, щоб зупинити будь-яку небезпечну ескалацію, яка буде сприяти екстремізму та створить умови, сприятливі для тероризму".

Нагадаємо, напередодні президент США Дональд Трамп визнав Єрусалим столицею Ізраїлю і заявив про намір перенести американське посольство з Тель-Авіва до цього міста. У відповідь вісім країн скликали Радбез ООН, яка збереться в п'ятницю для обговорення ситуації, що склалася в результаті рішення Трампа. Крім того, лідер ХАМАС закликав палестинців до нової інтифади, а Туреччина заявила, що не визнає рішення США щодо Єрусалима.

У 1995 році Конгрес США прийняв закон про перенесення американського посольства в Ізраїлі в Єрусалим, але дипмісія залишилася в Тель-Авіві через спірний статус міста. Нині у Вашингтоні вважають, що Єрусалим після закінчення британського мандата в 1948 році не належав жодній зі сторін, і статус міста буде визначено тільки після підписання мирного договору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram