ГоловнаСвіт

Туск виступив на захист польських генералів, яких звинувачують у зв'язках з ФСБ

Туск виступив на захист польських генералів, яких звинувачують у зв'язках з ФСБ
Дональд Туск
Фото: EPA/UPG

Президент Євроради Дональд Туск виступив на захист двох колишніх голів служби військової контррозвідки Польщі, які перебували на посадах, коли він був прем'єр-міністром Польщі.

Про це він написав у своєму Тwitter. 

"Я гордий, що як прем'єр-міністр міг співпрацювати з генералами Пителєм і Носеком. Вони були зразком відповідальності, патріотизму й честі", - наголосив Туск.

Напередодні вранці військова жандармерія Польщі затримала у Варшаві колишнього голову Служби військової контррозвідки Польщі (SKW) генерала Петра Пителя. Його та попередника Пителя на цій посаді Януша Носека і ще одного офіцера польської контррозвідки звинувачують у неофіційних контактах із представниками ФСБ без попередньої згоди на це керівництва держави.

За співпрацю з ФСБ Пителю загрожує тюремне ув'язнення до трьох років.

У грудні 2016 року варшавська прокуратура заявила про розслідування справи щодо перевищення службових повноважень колишніми головами військової контррозвідки РП. Тоді повідомлялося, що вони вступили в контакт з представниками спецслужби іншої країни без згоди на це голови Ради міністрів РП, чого вимагає закон про воєнну розвідку і контррозвідку. У цій справі у квітні 2017 року як свідок був допитаний Дональд Туск.  

Прокуратура звинувачує двох колишніх керівників військової контррозвідки та одного офіцера цієї служби в тому, що 2010 року між SKW і ФСБ було неналежним чином підписано угоду про співпрацю. Вона стосувалося питання щодо повернення до Польщі через територію Росії польського військового контингенту в Афганістані.        

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram