ГоловнаСвіт

Вісім членів Радбезу ООН зажадали провести засідання щодо Єрусалима

Рішення Трампа не схвалили ні європейські партнери, ні арабські держави

Вісім членів Радбезу ООН зажадали провести засідання щодо Єрусалима
Фото: Facebook/Петро Порошенко

Вісім країн-членів Ради Безпеки ООН зажадали провести засідання цього органу через рішення президента США Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. Усього в Раді Безпеки ООН 15 країн.

Про це повідомляє Reuters.

Запит генсекові ООН на проведення засідання в п'ятницю, 8 грудня, подали Франція, Болівія, Єгипет, Італія, Сенегал, Швеція, Британія і Уругвай.

Генсек ООН Антоніу Гуттеріш теж не підтримав рішення Трампа. "Я постійно висловлювався проти будь-яких односторонніх заходів, які поставили б під загрозу майбутнє миру для ізраїльтян і палестинців", - заявив Гуттеріш.

З критикою виступив і президент Палестини Махмуд Аббас. Він назвав Єрусалим "вічною столицею Палестини", а рішення Трампа порівняв з відмовою США від статусу посередника в переговорах про мир між Ізраїлем і Палестиною. Палестину підтримали інші арабські держави регіону, а також Туреччина.

Прем'єр Британії Тереза Мей публічно заявила про незгоду з політикою США. На її думку, це не допомагає мирному процесу. Не підтримали рішення Вашингтона президент Франції і канцлер Німеччини.

Торік Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка підкреслює, що організація не визнаватиме підсумків шестиденної війни 1967 року, під час якої Ізраїль анексував Східний Єрусалим. Палестина вважає, що ця частина міста повинна вважатися столицею палестинської держави.

У середу, 6 грудня, Трамп офіційно оголосив про рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю, а також перенести посольство з Тель-Авіва. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху назвав це історичною подією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram