ГоловнаСвіт

Тендер Міноборони РФ розсекретив втрати Росії в конфлікті на Донбасі в 2014 році, - розслідування

За даними розслідувачів, з 2012-го по 2016 рік з різних причин померли 3035 російських військових.

Тендер Міноборони РФ розсекретив втрати Росії в конфлікті на Донбасі в 2014 році, - розслідування
Российские военные на Донбассе
Фото: Макс Левин

Група незалежних дослідників Conflict Intelligence Team (CIT) проаналізувала тендер Міноборони Росії і дійшла висновку, що в 2014 році загинули 218 російських військових.

На думку CIT, це аномально велика кількість загиблих, поясненням чого може бути участь військовослужбовців з Росії в бойових діях на сході України, повідомляють на сайті CIT

CIT аналізувала тендер Міноборони РФ на страхування життя військовослужбовців на 2018-2019 роки, про який 4 грудня повідомила газета "Ведомости". У виданні вважають, що тендер розсекретив кількість людських втрат російської армії - з 2012-го по 2016 рік з різних причин померли 3035 російських військових.

Як зазначає CIT, у тому ж документі вказано загальну кількість застрахованих російських військових. Ці дані дозволяють обчислити фактичну частоту страхових подій, у тому числі і відносну смертність військових, і визначити ймовірність настання страхових випадків, тобто смерті або каліцтва. За допомогою формули CIT робить висновок, що в 2014 році співвідношення смертей і каліцтв було вищим, аніж у попередній і наступний роки.

"На нашу думку, це свідчить про те, що в 2014 році частина смертей і каліцтв військовослужбовців припадає на якісь події, під час яких кількість смертей була доволі високою порівняно з кількістю каліцтв. Практично єдиним правдоподібним поясненням, як ми вважаємо, є бойові дії", - йдеться в розслідуванні CIT.

У результаті підрахунків CIT зазначає, що кількість російських військовослужбовців, які загинули в 2014 році, становить 218 осіб. Число людей, які отримали каліцтва, - 654. CIT передбачає, що ці втрати пояснюються участю російських військових у бойових діях на південному сході України.

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat, яка також досліджує конфлікт на сході України, стверджує, що в бойових діях на Донбасі взяли участь близько 10 тис. російських військових.

Міноборони Росії неодноразово спростовувало участь діючих військовослужбовців російської армії в українському конфлікті. При цьому керівництво країни, в тому числі президент Володимир Путін, говорили про "добровольців" з Росії, які воюють на південному сході України "за покликом серця". Однак Москву неодноразово викривали у брехні, оскільки в убитих або полонених на Донбасі військових були документи, які свідчили про те, що вони перебувають на дійсній військовій службі.

Нагадаємо, напередодні Гаагзький трибунал зафіксував ознаки міжнародного збройного конфлікту на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram