ГоловнаСвіт

ЄСПЛ виніс перше рішення у кримінальній справі про екстремізм у Росії

Суд присудив росіянину компенсацію в розмірі €13,6 тис.

ЄСПЛ виніс перше рішення у кримінальній справі про екстремізм у Росії
ЕСПЧ
Фото: EPA/UPG

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) присудив €13,6 тис. Станіславу Дмитрієвському, засудженому за розпалювання ненависті або ворожнечі (ст. 282 КК РФ).

Про це йдеться в рішення суду, опублікованому на сайті ЄСПЛ

Дмитрієвський поскаржився ЄСПЛ на порушення Росією статті 10 Конвенції про захист прав людини (свобода вираження поглядів), а також статті 6 (право на справедливий судовий розгляд) і статті 13 (право на ефективний засіб правового захисту). Він вважає, що в статтях, за які його засудили, він намагався подати об'єктивну і неспотворену інформацію про конфлікт у Чечні та передати думки обох сторін.

Суд визнав порушення Росією свободи вираження поглядів у випадку з Дмитрієвським. Суд вважає, що втручання російської влади "не було необхідним".

Керівник міжнародної правозахисної групи "Агора" Павло Чиков у розмові з РБК зазначив, що це перше рішення ЄСПЛ у кримінальній справі про екстремізм у Росії, яке має прецедентний сенс. 

"ЄСПЛ детально проаналізував ситуацію, особи авторів звернень і заявника, проаналізував тексти і прямо сказав, що там не було ніяких закликів до насильницьких дій, що була надлишкова реакція з боку влади, непропорційна ситуації", - розповів він.

Дмитрієвський очолював організацію "Товариство російсько-чеченської дружби" і був головним редактором газети "Право-захист". У 2004 році він опублікував звернення лідерів чеченських сепаратистів Ахмеда Закаєва і Аслана Масхадова. Закаєв закликав не голосувати на виборах президента Росії за Володимира Путіна, а Масхадов - визнати на міжнародному рівні конфлікт у Чечні "актом геноциду чеченського народу з боку російської влади".

Прокуратура Нижнього Новгорода знайшла в цих статтях заклики до насильницького повалення ладу. У 2006 році Дмитрієвського визнали винним у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі і засудили до двох років позбавлення волі умовно.

Як повідомляли раніше сьогодні, ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити "Новой газете" €3,4 тис. у "справі про Курськ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram