ГоловнаСвіт

Глави МЗС трьох країн закликали іракських курдів відмовитися від ідеї незалежності

На думку міністрів, плебісцит ставить під загрозу досягнуті успіхи в боротьбі з ІДІЛ.

Глави МЗС трьох країн закликали іракських курдів відмовитися від ідеї незалежності
Мевлют Чавушоглу
Фото: EPA/UPG

Глави МЗС Туреччини, Іраку та Ірану закликали автономний іракський регіон Курдистан відмовитися від запланованого референдуму про незалежність.

Таку заяву міністри закордонних справ Туреччини, Іраку та Ірану - Мевлют Чавушоглу, Ібрагім Джафарі і Джавад Заріфі - зробили після тристоронньої зустрічі, яка відбулася в Нью-Йорку, передає агентство "Анадолу".

"Глави МЗС Туреччини, Іраку та Ірану наголосили, що виступають проти проведення референдуму, закликавши владу КРАІ (Курдська регіональна адміністрація Іраку - ред.) відмовитися від цієї ініціативи", - йдеться в повідомленні.

Вони також вважають, що запланований на 25 вересня референдум ставить під загрозу досягнуті успіхи в боротьбі з терористичним угрупованням "Ісламська держава" (ІДІЛ). "Необхідно зробити акцент на звільнення підконтрольних терористам ІДІЛ територій. Для досягнення стабільного середовища безпеки й стабільності в Іраку важливо забезпечити стабільність на звільнених від терористів територіях", - ідеться в заяві.

Крім того, міністри зазначили, що референдум суперечить конституції Іраку та може призвести до виникнення нових конфліктів у регіоні, які буде досить складно врегулювати.

Раніше прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді заявив, що "референдум суперечить Конституції Іраку, і його підсумки визнані не будуть".

Парламент Іраку виступив проти проведення референдуму про незалежність КРАІ.

Як повідомлялося напередодні, Росія стала основним інвестором в Іракський Курдистан.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram