ГоловнаСвіт

Транстихоокеанське партнерство продовжить роботу без США

Місце США може посісти Китай.

Транстихоокеанське партнерство продовжить роботу без США
Фото: EPA/UPG

Міністри торгівлі 11 країн-учасниць транстихоокеанського партнерства (Trans-Pacific Partnership) на зустрічі в Ханої домовилися відродити угоду і продовжити її роботу без США.

Як повідомляє BBC, США зможуть увійти в зону вільної торгівлі, якщо настрій у Вашингтоні зміниться. Проте, присутній на зустрічі представник США Роберт Лайтайзер заявив, що його країна не має наміру змінювати рішення.

У рамках транстихоокеанського партнерства 12 країн (США, Японія, Нова Зеландія, В'єтнам, Канада, Австралія, Малайзія, Перу, Бруней, Сінгапур, Чилі та Мексика) мали створити зону вільної торгівлі зі скасуванням 18 тисяч мит на товари і послуги. Зокрема, тарифи на американські промислові товари і майже всю сільгосппродукцію мали бути зняті майже відразу.

Перемови про створення ТТП почалися 2008 року, а принципова домовленість сформувати торговий блок була досягнута в жовтні 2015 року, а підписання договору відбулося в лютому 2016 року. Втім, договір поки що  не вступив у силу й без США не вступить у колишньому вигляді.

Наприкінці січня американський президент Дональд Трамп підписав указ про вихід США із транстихоокеанського партнерства, тим самим виконавши свою передвиборну обіцянку. Своє рішення він назвав "великою подією для американського робітника".

Тепер місце США може посісти Китай.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram