ГоловнаСвіт

Турецька газета вийшла з порожніми сторінками в знак протесту

Свіжий номер видання називається "Спеціальний випуск за свободу преси".

Турецька газета вийшла з порожніми сторінками в знак протесту
Сегодняшний номер газеты Sözcü
Фото: dw.com

Турецьке видання Sözcü вийшло з порожніми сторінками в знак протесту проти затримання співробітників за звинуваченням у зв'язках з організаторами спроби військового перевороту в країні в минулому році.

Про це пише Deutsche Welle.

Свіжий номер газети вийшов під назвою "Спеціальний випуск за свободу преси". Відповідального за онлайн-версію видання Медіху Олгуна і кореспондента Sözcü в Ізмірі Гекмена Улу затримали з різницею в кілька годин. Видавець Буряк Акбай, якого теж повинні були затримати, перебуває за кордоном.

Співробітників газети підозрюють у зв'язках з рухом проповідника Фетхуллаха Ґюлена, якого Анкара звинувачує в організації спроби перевороту 15 липня 2016 року. У цей день газета Sözcü опублікувала повідомлення про місце відпочинку президента Реджепа Таїпа Ердогана, який покинув готель Marmaris незадовго до того, як його атакували протестувальники.

Sözcü є третьою за величиною газетою в Туреччині з тиражем 270 тисяч примірників.

Нагадаємо, увечері 15 липня 2016 року група військових заявила, що бере керування країною в свої руки, щоб забезпечити дотримання конституційних прав громадян. Після цього вони оголосили в країні комендантську годину і військовий стан.

На вулицях Анкари та Стамбула з'явилася військова техніка, в тому числі танки. Однак президент Реджеп Ердоган вночі вийшов в ефір, закликавши громадян виходити на вулиці міст. Його послухалися, і тисячі прихильників президента вийшли проти військових. Сталися сутички заколотників і прихильників Ердогана. Вранці більшість заколотників здалися владі.

У травні 2017 року турецька прокуратура попросила 3623 довічні терміни для Фетхуллаха Гюлена, якого Анкара називає організатором спроби перевороту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram