ГоловнаСвіт

Грузія відмовилася від закупівель газу в "Газпрому"

До кінця року постачальником буде азербайджанський SOCAR.

Грузія відмовилася від закупівель газу в "Газпрому"
Фото: EPA/UPG

Грузія відмовилася від закупівель російського газу на користь азербайджанського. Згідно з прогнозним балансом на 2017 рік, починаючи з квітня, країна не робитиме закупівель у "Газпрому".

За перші три місяці 2017 року обсяг отриманого з Росії газу склав 100 мільйонів, пише "Новости-Грузия".

З квітня уряд планує повністю забезпечити населення і комерційний сектор поставками газу з Азербайджану. Поставки здійснять азербайджанська державна компанія SOCAR і консорціум "Шахденіз" через газопровід Баку-Тбілісі-Ерзерум.

Згідно з прогнозним балансом міністерства енергетики, цього року Грузія повинна отримати 2,457 мільярдів кубометрів газу, при цьому імпорт з Азербайджану становитиме 2,347 мільярда кубометрів (95,5%).

Обсяг місцевого видобутку газу цього року становитиме близько 10 мільйонів кубометрів.

Раніше Грузія в зимовий період використовувала 200 мільйонів кубометрів російського газу, які отримувала плату за транзит. Цього року умови контракту змінилися - російська сторона буде розраховуватися за транзит грошима, а грузинському уряду також доведеться платити за придбання газу.

При цьому уряд не приховує, що грошей, отриманих від "Газпрому" за транзит, не вистачить для придбання тих самих 10% обсягу російського газу, що проходить територією країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram