ГоловнаСвіт

Про візит майбутнього президента США в Україну варто домовлятися з "перехідною командою" Білого дому, - Гопко

"Візит американського президента в Україну необхідний як спосіб контролю за українськими реформами й елітами".

Про візит майбутнього президента США в Україну варто домовлятися з "перехідною командою" Білого дому, - Гопко
Анна Гопко и Мадлен Олбрайт

Про візит майбутнього президента США в Україну варто домовлятися з "перехідною командою" в адміністрації президента США, яка буде працювати з листопада 2016 по січень 2017 року.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua сказала голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко.

"Під час зустрічі з Мадлен Олбрайт я прямо спитала: чи можуть українці розраховувати, що першим візитом майбутнього президента США Гілларі Клінтон буде візит в Україну? Адже Обама став першим президентом США, який жодного разу - і це за два терміни! - не відвідав Україну. І це велике недопрацювання і певний обов'язок перед народом України".

На думку Гопко, майбутній президент США повинен вшанувати своїм візитом український народ, який бореться за ті цінності, які США популяризує і пропагує в усьому світі.

"Якщо подивитися на 8 років Обами, то досягненнями в міжнародній політиці США можна назвати вирішення ядерної проблеми з Іраном. По-друге, перший за 50 років візит на Кубу. Але тут немає України. І тому ми намагалися пояснити Олбрайт і багатьом іншим членам команди, чому для США важливо визначитися: Україна - просто буферна зона чи все ж стратегічний партнер, якого вони бачать частиною НАТО і частиною ЄС?" - сказала вона.

Крім того, візит американського президента в Україну необхідний як спосіб контролю за українськими реформами і елітами. "Тобто це повинен бути чіткий меседж. І якщо це стратегічне партнерство, значить, вони інвестують в Україну і нарешті за 25 років повинні допомогти нам стати зразком демократії", - сказала Гопко.

Депутат розповіла, що Олбрайт порекомендувала зараз інтенсивно працювати на майбутній візит президента США - так, до листопада триватиме виборча кампанія, а після оголошення результатів виборів буде створена так звана "перехідна команда", яка до моменту інавгурації нового президента і початку роботи в січні 2017 року вже нової адміністрації буде формувати порядок денний президента, в тому числі і глобальні візити.

Як повідомляли, за словами Гопко, перемога Клінтон підвищить шанси на виконання США своїх зобов'язань із забезпечення безпеки України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram