ГоловнаСвіт

ВООЗ: гарячі напої, можливо, можуть стати причиною раку

Ризик з'являється, коли температура напоїв перевищує 65 градусів за Цельсієм.

ВООЗ: гарячі напої, можливо, можуть стати причиною раку
У Дины есть специальный огромный чайник, чтобы готовить чай всем активистам. В туалет они тоже ходят в ее квартиру.
Фото: Макс Левин

Вживання дуже гарячих напоїв, як-от чай або кава, ймовірно, може стати причиною захворювання на рак.

Про це заявили в ВООЗ, ґрунтуючись на 1000 наукових досліджень, повідомляє The Independent.

Повідомлення з'явилося після того, як у ВООЗ переглянули наукові дослідження, які визначали, чи пов'язано вживання кави з онкологічними захворюваннями. Всіх їх проводили при супроводі Міжнародного агентства з дослідження раку (IARC).

Як випливає з заяви, швидше температура, ніж субстанція напою може викликати рак стравоходу. Ризик з'являється, коли температура напоїв перевищує 65 градусів за Цельсієм.

Директор IARC Крістофер Вайлд пояснив: "Ці результати припускають, що дуже гарячі напої є ймовірною причиною езофагеального раку, і їх температура, а не самі напої, відповідають за появу захворювання".

Дослідження, проведені в Китаї та Ірані, Туреччині та Південній Америці, де звикли пити дуже гарячий чай або мате (температура яких перевищує 70 градусів за Цельсієм), продемонстрували збільшення кількості випадків виникнення раку стравоходу при підвищенні температури цих напоїв.

Тому вживання рідин, температура яких перевищує 65 градусів за Цельсієм, у ВООЗ назвали "ймовірно канцерогенними для людини".

У 1991 році IARC оголосило каву можливим канцерогеном, однак тепер, завдяки новим даним, цей статус мають переглянути. Немає ніяких переконливих доказів, що сама кава, а не її температура, викликає рак стравоходу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram