ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Художника Павленського відпустили на волю із залу суду

Павленському доведеться виплатити штраф і компенсацію в розмірі близько мільйона рублів

Художника Павленського відпустили на волю із залу суду
Петр Павленский
Фото: EPA

Російського художника Петра Павленського визнали винуватим за статтею "пошкодження культурної спадщини" за підпал дверей ФСБ і постановили відпустити його на свободу просто з залу суду.

Про це повідомляє "Медиазона".

Міщанський районний суд визнав недостатніми доводи захисту про те, що в діях художника був відсутній злочинний намір, через "скоєні Павленським діяння".

Павленського засудили до штрафу в розмірі 500 тис. рублів за підпал дверей, який художник назвав акцією "Загроза". Павленський також муситиме виплатити потерпілим цивільний позов на суму 481 461 рубль 83 копійки, тобто відшкодувати збиток, заподіяний дверям.

Прокурор у дебатах просив суд призначити Павленському покарання у вигляді штрафу в 1,5 млн рублів. Як пояснив суддя, сума штрафу була знижена через перебування обвинуваченого під арештом і наявність у нього малолітніх дітей.

"З огляду на термін утримання Павленського під вартою, суд вважає за потрібне пом'якшити покарання і призначити штраф", - вирішив суд.

У ніч з 8 на 9 листопада 2015 року Павленський підійшов до будівлі ФСБ і облив вхідні двері з каністри, потім підніс запальничку і підпалив їх. Після цього художника затримали співробітники ФСБ, незабаром Павленського заарештували. Спершу він був фігурантом справи про вандалізм з мотивів ідеологічної ненависті, однак згодом його дії перекваліфікували за статтею "пошкодження об'єкта культурної спадщини".

6 червня прокуратура попросила оштрафувати Павленського на 1,5 млн рублів. Потерпіла сторона наполягала на штрафі у 481,5 тис. рублів. Саме стільки, за версією експертів, коштувала заміна спалених дверей у будівлі ФСБ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram