ГоловнаСвіт

Олланд виступив проти участі Асада у президентських виборах

Французький лідер назвав першорядним завданням світової спільноти відновлення безпеки в САР.

Олланд виступив проти участі Асада у президентських виборах
Франсуа Олланд
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що виступає проти участі сирійського президента Башара Асада у виборах голови держави.

Про це повідомляє BFM TV.

"Це було б рівнозначно визнанню того, що ми не можемо знайти рішення щодо Сирії. Асад виграв фіктивні вибори 2014 року, і вони лише погіршили ситуацію в країні", - наголосив Олланд.

При цьому, за словами французького президента, першорядним завданням є відновлення безпеки в Арабській Республіці.

29-30 жовтня у Відні пройшли переговори з урегулювання сирійської кризи, в яких узяли участь представники 19 країн (п'ять постійних членів Радбезу ООН, ЄС і близькосхідні держави). За підсумками зустрічі було прийнято комюніке з дев'яти пунктів. Документ передбачає формування перехідного уряду, прийняття нової конституції і проведення загальних виборів. Крім того, сторони планують щонайпізніше через два тижні після зустрічі в австрійській столиці посадити за стіл переговорів представників сирійської влади й опозиції.

За день до зустрічі в розширеному форматі на переговорах "четвірки" (США, Росія, Туреччина і Саудівська Аравія) голова МЗС РФ Сергій Лавров передав колегам список з іменами практично всіх груп опозиції, з якими спілкується Москва і яких вона хотіла б запросити на міжсирійську зустріч. За словами заступника міністра зовнішньополітичного відомства Михайла Богданова, Саудівська Аравія також подала свій перелік.

Учасникам переговорів не вдалося домовитися про політичне майбутнє Башара Асада. США та їхні союзники готові миритися з присутністю сирійського президента в короткий перехідний період, але потім вони вважають, що він повинен піти з політичної арени. Москва ж вважає, що останнє слово в цьому питанні належить самим сирійцям.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram