ГоловнаСвіт

Шимон Перес: Ізраїль мусить визнати існування Палестини

Ізраїль накрила хвиля атак палестинців на ізраїльтян

Шимон Перес: Ізраїль мусить визнати існування Палестини
Шимон Перес
Фото: EPA/UPG

Екс-президент Ізраїлю Шимон Перес заявив, що єврейська держава мусить визнати існування Палестини.

Про це повідомляє euronews.

З такою заявою Перес виступив після того, як палестинець із міста Хеврон на Західному березі річки Йордан в понеділок поранив ножем трьох ізраїльтян у місті Рішон Ле-Ціон.

На відеозаписі зовнішнього спостереження видно чоловіка у чорному одязі, який біжить, розмахуючи ножем і погрожуючи перехожим. Першою його жертвою став один із пасажирів автобуса, другою - старша жінка на вулиці. У кінці вулиці палестинець забіг у магазин, де вдарив ножем ще одну людину. У цьому магазині його і схопили.

Того ж дня вранці інший інцидент стався на КПП Джалама у міста Дженін на Західному березі Йордану. Двоє палестинців спробували напасти з ножем на солдата. Одного з них ізраїльські військові застрелили, другого заарештували.

Ці криваві інциденти продовжили серію атак палестинців на ізраїльтян. Від початку минулого місяця жертвами терактів стали 11 людей, понад 120 отримали поранення. При цьому у сутичках і нападах було вбито близько 70 палестинців.

"Ізраїль, заради свого блага, мусить схилитися до рішення, яке передбачає існування двох держав. Іншої альтернативи не існує. Хіба що - безперервна війна. А в умовах війни постійно жити неможливо!" - заявив екс-президент.

7 липня 2014 року Ізраїль почав у секторі Гази операцію "Непорушна скеля". Її метою було припинення обстрілу єврейських поселень з боку підконтрольних ХАМАС територій. Унаслідок військових дій, які тривали понад сім тижнів, загинули понад 2,2 тис. палестинців, у тому числі 1,4 тис. мирних жителів. З боку Ізраїлю жертвами стали 67 військових і 6 цивільних. З 26 серпня 2014 року між Ізраїлем і Палестиною офіційно діє перемир'я.

Конфлікт між Палестиною та Ізраїлем триває з 1948 року. Сторони претендують на правочинство і суверенітет над однією і тією самою територією колишнього британського мандата Палестини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram