ГоловнаСвіт

Влада Колумбії домовилася про мир із повстанцями

Богота зобов'язалася надати членам повстанського угруповання ФАРК "якомога ширшу амністію".

Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос потиснув руку лідерові повстанського угруповання "Революційні збройні сили Колумбії" (ФАРК) Тімолеону Хіменесу (відомий також як "Тимоченко"; Timochenko) в Гавані, оголосивши про досягнення принципової угоди про примирення сторін.

Про це повідомляє El Espectador.

Хуан Мануель Сантос (ліворуч), Рауль Кастро (в центрі), Тімолеон Хіменес (праворуч)
Фото: EPA/UPG
Хуан Мануель Сантос (ліворуч), Рауль Кастро (в центрі), Тімолеон Хіменес (праворуч)

Зустріч відбулася у присутності кубинського лідера Рауля Кастро. Сантос і Хіменес оголосили про намір підписати мирну угоду в березні 2016 року.

Сторони зуміли домовитися про умови правосуддя в перехідний період. Зокрема буде створено спеціальний судовий орган і трибунал з колумбійських і іноземних суддів, які повинні "покласти край безкарності, отримати дієвий механізм виплати компенсацій жертвам конфлікту, забезпечити судове переслідування й покарання за серйозні злочини, особливо за особливо тяжкі злочини з метою їхнього неповторення".

Повстанці й урядові війська припиняють бойові дії, а Богота зобов'язується надати членам ФАРК "якомога ширшу амністію" з політичних та інших злочинів, але не зі злочинів проти людяності, військових злочинів, викрадень людей, тортур і зґвалтувань.

ФАРК є найбільшим ліворадикальним повстанським угрупованням у Колумбії. Нарівні з угрупованням ELN воно вже протягом півстоліття бере участь у громадянському конфлікті проти урядових сил. У листопаді 2012 року бойовики погодилися почати на території Куби переговори про примирення.

2013 року колумбійській владі і повстанцям удалося дійти угоди з кількох питань, проте потім переговори затягнулися і ситуація знову загострилася. Про досягнення угоди про примирення було оголошено без попередніх повідомлень про успіхи на переговорах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram