ГоловнаСвіт

Кадиров назвав тисняву в Мецці подарунком від Всевишнього

Глава Чечні вважає загиблих дуже щасливими людьми.

Кадиров назвав тисняву в Мецці подарунком від Всевишнього
Кадыров
Фото: Предоставлено автором

Голова Чечні Рамзан Кадиров заявив, що тиснява у священному для мусульман саудівському місті Мекка під час хаджу є "великим подарунком від Всевишнього".

Про це він заявив в інтерв'ю "Русской службе новостей".

"Те, що трапилося в Міні (долина, якою проходять паломники - ред.), - дійсно трагічний випадок. Але ми не можемо так говорити, так кожен мусульманин, який здійснює хадж до Саудівської Аравії, він мріє померти там. Аллах прощає всі гріхи тим, хто помер, здійснюючи хадж. Кожен мусульманин хоче побачити Аллаха. Тобто це і трагедія, і великий подарунок від Всевишнього", - сказав Кадиров.

Одночасно він висловив упевненість у тому, що влада Саудівської Аравії зробить усе необхідне, щоб забезпечити безпеку інших паломників.

Голова Чечні також висловив співчуття сім'ям загиблих. "Нехай Аллах прийме їхній хадж. Вони померли великого священного дня у найсвятішому для мусульман місці, тому вони дуже щасливі люди, ми їм заздримо. Дай, Аллах, щоб ми їх зустріли в раю", - додав він.

Тиснява під час хаджу в Саудівській Аравії трапилася в четвер, 24 вересня, в перший день святкування Курбан-Байраму. За останніми даними, жертвами події стали щонайменше 310 осіб. Усього 2015 року на хадж до Мекки прибули понад 1,3 млн осіб.

Хадж, або паломництво в Мекку - один з п'яти стовпів ісламу. Хадж триває п'ять днів: за цей час потрібно встигнути сім разів обійти навколо Кааби, відстояти належний час у долині Арафат і сім разів пробігти від пагорба Сафа до пагорба Марва і назад, кинути сім каменюк у стовп, який символізує шайтана. Уся послідовність хаджу строго розписана, і якщо не виконати основних ритуалів - паломництво буде вважатися недійсним. Паломник здобуває почесний титул хаджі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram