ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

​Депутат Держдуми запідозрив російський суд у пособництві тероризму

​Депутат Держдуми запідозрив російський суд у пособництві тероризму
Коран
Фото: tuulik.org

Депутат Держдуми Росії Шамсаїл Саралієв направив запит до Генпрокуратури і Слідчого комітету про проведення перевірки щодо осіб, які підготували рішення міського суду Південно-Сахалінська про визнання книги "Благання до Бога: його значення і місце в Ісламі" екстремістською.

Про це він заявив на засіданні комітету Держдуми у справах громадських об'єднань і релігійних організацій, інформує "Интерфакс".

"На предмет їхньої співпраці зі спецслужбами Японії, США, західноєвропейськими країнами, а також на предмет їхнього зв'язку з ІДІЛ ("Ісламська держава" - ред.)", - зазначив він.

За словами Саралієва, це рішення суду слід розцінювати як "терористичну диверсію", метою якої є "посіяти смуту і хаос у країні". Сура Корану, що міститься у книзі "Благання до Бога: його значення і місце в Ісламі", входить до щоденної молитви мусульман, підкреслив депутат.

Раніше, 14 вересня, повідомлялося, що прокуратура Південно-Сахалінська подала апеляційну скаргу на рішення судді міськсуду Наталії Перченко про визнання екстремістським матеріалом вищевказаної книги. У прокуратурі пояснили, що просили суд визнати екстремістською тільки думку автора цієї книги, а не сури з Корану.

Глава Чечні Рамзан Кадиров 10 вересня подав апеляцію на рішення про визнання екстремістськими цитат зі священної книги мусульман. Він пообіцяв особисто закликати суддю Наталю Перченко і прокурора Тетяну Білобровец до відповіді, а також зажадав для них суворого покарання. Разом з тим, на думку глави республіки, рішення суду могли ухвалити під тиском "ворожих сил всередині країни чи за кордоном".

19 серпня суддя Наталія Перченко за позовом прокурора Тетяни Білобровець визнала екстремістським матеріалом книгу "Благання (дуа) до Бога: його значення і місце в Ісламі". Зокрема, екстремістськими названо цитати з Корану - "Тобі ми поклоняємося і Тебе молимо про допомогу" ("Аль-Фатіха"), "Не взивайте ж ні до кого поряд з Аллахом" ("Аль-Джинн"). Рішення законної чинності не набрало.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram