ГоловнаСвіт

У США почалися проміжні вибори в Конгрес

Республіканці можуть отримати більшість у Сенаті

У США почалися проміжні вибори в Конгрес
архив
Фото: EPA/UPG

Жителі східної частини США у вівторок, 4 листопада, почали голосувати на проміжних виборах до Конгресу, повідомляє BBC News.

Пізніше голосування почнеться і в західній частині країни.

Американцям належить вибрати всіх членів Палати представників Конгресу (435 місць), третину Сенату (зі 100 місць),  36 губернаторів і членів законодавчих зборів у 46 штатах.

У цей час більшість в Палаті представників мають республіканці, і, згідно із соцопитуванням, співвідношення сил кардинальним чином після виборів не зміниться. Таким чином, основна інтрига нинішнього голосування - хто контролюватиме Сенат. На цей момент більшість сенаторів - члени Демократичної партії. Однак дев'ять місць у верхній палаті, зайнятих демократами, знаходяться в зоні ризику, в той час як республіканцям для більшості не вистачає всього лише шести місць.

Як зазначають американські ЗМІ, якщо республіканці потіснять демократів у Сенаті і отримають і там більшість місць, це серйозно обмежить політичні повноваження президента Барака Обами, представника Демократичної партії.

За даними ABC, у республіканців дуже гарні шанси зайняти необхідні місця в Сенаті. Так, у чотирьох штатах дійсні сенатори-демократи йдуть на пенсію, а в передвиборних гонках перемагають республіканці. ABC також вказує, що для забезпечення своїй партії більшості в Сенаті кандидатам-республіканцям достатньо перемогти у всіх штатах, де більшість виборців на виборах президента США у 2012 році підтримала висуванця Республіканської партії Мітта Ромні.

На думку спостерігачів, ці вибори стануть індикатором ставлення американців до дійсного президента, чиї ініціативи - від реформи охорони здоров`я до низки ініціатив на міжнародній арені - сприймалися населенням США неоднозначно.

Як зазначає CNN, більш як половина американських виборців у вівторок не прийдуть на дільниці - за статистикою, в проміжних виборах до Конгресу беруть участь від 39% до 42% виборців проти 55-65% у президентських виборах. Крім того, соцопитування показують, що цього року громадяни США прагнуть прийти на виборчі дільниці набагато менше, ніж у 2010 році.

Соцопитування, на які посилається CNN, також показують, що багато виборців роздратовані тим, як побудовано політичний процес у Вашингтоні, і тим, що віддані ними голоси не приводять до реальних дій влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram